Sabancı Holding'in 2021'in ilk çeyreğindeki konsolide net karı yüzde 47 artışla 1 milyar 752 milyon TL oldu.

"GÜÇLÜ PERFORMANSIMIZA DEVAM EDİYORUZ"

Konsolide finansal sonuçlarını açıklayan Holding'in bu doğrultuda yılın ilk üç ayında konsolide net satışları yüzde 23 artışla 16 milyar 814 milyon TL'ye yükseldi.

Holding'in konsolide net kârı ise yüzde 47'lik yükselişle 1 milyar 752 milyon TL oldu.

Firmalarının ilk çeyrekteki finansal sonuçlarını ve performansını değerlendiren Sabancı Holding CEO'su Cenk Alper, pandeminin ekonomik aktivite üzerindeki negatif etkilerinin sürdürdüğü yılın ilk üç ayında güçlü finansal performanslarını sürdürdüklerini ifade etti.

"YAPTIĞIMIZ YATIRIMLARIN DOĞRULUĞU KANITLANDI"

Güçlü risk yönetimi yaklaşım ve uygulamaları sayesinde değişen kur ve faiz koşullarından sınırlı etkilenmek suretiyle finansal dayanıklılıklarını bir kez daha gösterdiklerini aktaran Alper, söz konusu dönemde nakit yaratmayı sürdürerek bilançolarını güçlendirdiklerini vurguladı.

Türkiye'de ve dünyada Covid,19'un ekonominin tüm unsurlarını derinden etkilediğini kaydeden Alper, Grup şirketlerinin belirsizliğin hakim olduğu ortamda mücadele anlamında başarılı bir sınav verdiğine dikkati çekti. 

Alper, "Etkin maliyet ve talep yönetimleri sayesinde, faaliyet gösterdikleri pazarlardaki dönüşümleri iyi bir şekilde analiz ettiler. Güçlü tedarikçi ilişkileri ve çevik stok yönetimi yaklaşımlarıyla hem satış hem de karlılık tarafında fark yaratmayı başardılar. Maliyetlerin tüm dünyada artış eğiliminde olduğu bu zorlu dönemde, şirketlerimizin gösterdiği yüksek başarı, son dönemde dijitalleşme ve müşteri deneyimi gibi alanlara yaptığımız yatırımların da ne kadar doğru olduğunun bir göstergesi." diye konuştu.

"ÇİMENTO VE SANAYİ ŞİRKETLERİMİZ BAŞARILI SONUÇLAR ELDE ETTİ"

Söz konusu dönemde banka dışı kombine gelirlerinin yüzde 28 büyüdüğünü, birinci çeyrekte bütün iş kollarının satışlarını artırdığını paylaşan Alper, bilhassa çimento ve sanayi firmalarının güçlenen yurt iç ve yurt dışı talebi karşılayarak çok güçlü sonuçlar aldıklarını belirtti.

Bu dönemde çimento iş kolunun yüzde 57 ve sanayi iş kolunun da yüzde 36 büyüdüğünü söyleyen Alper,  "Aynı dönemde perakende ve sigorta şirketlerimiz de yüzde 26 seviyelerinde büyüme göstererek Topluluğumuzun güçlü finansal performansına destek oldular. Enerjisa Üretim, uzaktan santralleri işletebildiği ve yönettiği tesis Senkron'u devreye alarak, varlık yönetim kabiliyetleri ile başkalarına ait santral operasyonlarına da destek vermeye iki hidroelektrik santral ile başladı. Diğer yandan bankamız yılın ilk çeyreğinde ekonomimize 299 milyarı nakdi olmak üzere 359 milyar TL'lik kredi desteği sağladı." şeklinde konuştu.

"DİJİTALLEŞME VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞE ÖNEM VERİYORUZ" 

Topluluklarının sürdürülebilirlik faaliyetlerine de değinen ve MSCI endeksinde Sabancı Holding'in sürdürülebilirlik notunun, 9 ay içinde iki kademe birden yükselerek BBB’ye ulaştığını anlatan Alper, bunların sürdürülebilirlik konusundaki güçlü vizyonlarının bir göstergesi olduğunu söyledi.

Son yıllarda dijitalleşmeye çok büyük yatırımlar gerçekleştirdiklerini ve bunun meyvesini de pandemi sürecinde topladıklarını bildiren Alper, bu sayede tüm operasyonlarına aralıksız olarak uzaktan yönetmeyi ve yürütmeyi başardıklarının altını çizdi.

Alper, söz konusu durumun da kendilerine mevcut iş süreçlerini sürdürürken aynı zamanda geleceği düşünme ve tasarlama fırsatı sağladığını sözlerine ekledi. (AA)