ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci, "LEVENT'in ilk versiyonu Sungur Hava Savunma Füzelerimizi kullanarak gerçekleştirilecek. Üç yıl içerisinde en son versiyonunu hava savunma sistemi olarak Silahlı Kuvvetlerimizin kullanımına sunacağız." ifadelerini kullandı.

"NİTELİĞİ ÇOK YÜKSEK BİR İHRACAT"

İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen SAHA EXPO Savunma ve Havacılık Hibrit Fuarı'nda değerlendirmelerde bulunan İkinci, "6 tane iş ortağımızla burada anlaşma imzalayarak yolumuza devam etme kararlılığını gösterdik. Bu şu anlama geliyor aslında, ihraç ettiğimiz bütün ürün sadece ROKETSAN'ın değil, bizimle beraber hareket eden irili ufaklı destek veren bütün firmalarımıza ihracat kapısını açan, platformla beraber onların ürünlerinin de yurt dışına satılmasını sağlayan bir kanal açıyor. Bu açıdan bakıldığında savunma sanayi ihracatı niteliği çok yüksek olan bir ihracat." dedi.

"SİPER GİBİ SİSTEME SAHİP ÜLKELERİN SAYISI AZ"

TSK başta olmak üzere dost ve kardeş ülkelerin hava savunma ihtiyaçlarını, yerli ve milli imkanlarla karşılamak üzere çalışmalara devam ettiklerini aktaran İkinci, "Hava savunma sistemleri çok katmanlı yapılar. Alçak irtifadan, çok yüksek irtifaya kadar çeşitli özelliklere sahip olan sistemlerin bir araya getirilmesiyle oluşturuluyor. Hava savunma sistemimizin en altında yer alan aslında Sungur sisteminin şu anda seri üretim faaliyetleri devam ediyor. Bu füzeler; yakın hava tehditlerine karşı birliklerimize hava savunma özelliği kazandıran sistemler olarak kullanılıyorlar." şeklinde konuştu.

HİSAR A+ üzerinde bir katman üzerinde yer alacak olan sistemlerinin de bu yılın başında yapmış oldukları teslimatlarla TSK'nın envanterine girdiğini belirten İkinci, Hisar O+ ve ardından Siper şeklinde süren geliştirmeler ile son olarak da Siper-Blok-1'in atışlarının başarıyla yapıldığı bilgisini verdi.

İkinci, bu kapsamda çalışmalarının planları doğrultusunda devam ettiğini, sistemlerin TSK'nın ihtiyacına cevap verebilmesi adına var güçleriyle çalıştıklarını ve hatta hızlı teslimat açısından planlamayı olabildiğince geri çekmeye çalıştıklarını söyledi.

Siper gibi sistemlere sahip ülkelerin son derece az olduğunu, hava savunma sistemlerinin dünya genelinde yoğun talep gören sistemler olduğunu söyleyen İkinci, "Siper bizim yerli ve milli imkanlarla geliştirdiğimiz bir hava savunma sistemi olacak. Hem ihracat potansiyeli açısından baktığımızda hem de bundan sonraki kabiliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve artırılması konusunda üzerine yatırım yapılarak, teknolojilerinin de geliştirilerek uzun vadede de Silahlı Kuvvetlerimize çok farklı alanlarda hava savunma desteği sağlayacağını değerlendiriyoruz. Siper'in ilk versiyonu 2023 yılında inşallah teslim edilecek."

MÜHENDİSLERİN BİLGİ MERKEZİ PLATFORMU HAYATA GEÇTİ MÜHENDİSLERİN BİLGİ MERKEZİ PLATFORMU HAYATA GEÇTİ

"BÜYÜK POTANSİYEL TAŞIYOR"

İkinci, bu versiyonla beraber Siper sisteminin bitmeyeceğini geliştirmelerin süreceğini ifade ederek, "Çünkü hava savunma dediğimiz konsept hiçbir zaman tamamlanan biten bir şey değil. Devamlı yetenekleriyle, özellikle menzil artışlarıyla, farklı füze seçenekleriyle, farklı radar seçenekleriyle geliştirilen, üzerine yatırım yapılan bir alan." dedi.

Siper gibi hava savunma sistemlerinin ihracatının çok büyük bir potansiyel taşıdığını dile getiren İkinci, Türkiye'ye gerek ekonomide gerekse savunmada kaynak açısından büyük katkılar sağlayacak bir alan olduğunun altını çizdi.

Türkiye'nin dost ve kardeş ülkeler başta olmak üzere yakın ilişkili olduğu ülkeler açısından da çok önemli bir ihtiyacı karşılayacağını bildiren İkinci, dış satım potansiyelinin çok yüksek olduğunu vurguladı.

İkinci, hava savunma sisteminin güncel ürünlerinden LEVENT hakkında da şu bilgileri paylaştı:

"LEVENT'in kullanım alanı, savaş gemilerimiz üzerinde özellikle güdümlü mermilere karşı ve yakın hava tehditlerine karşı kullanılacak bir hava savunma sistemi gerçekleştirilmesini sağlamak. LEVENT'in ilk versiyonu Sungur Hava Savunma Füzelerimizi kullanarak gerçekleştirilecek ve Silahlı Kuvvetlerimizin kullanımına sunulacak. Bunlar savaş gemilerinin üzerinde yakın hava savunma hizmeti verecek olan sistemler olacak. Sungur füzemizden sonra daha gelişmiş olan versiyonu, Levent Sistemi'nin en önemli füzesi olarak da inşallah Sungur'la beraber devreye girecek ve tek başına otonom olarak herhangi bir platformda hava savunma desteği sağlayacak. 3 yıl içerisinde en son versiyonunu hava savunma sistemi olarak Silahlı Kuvvetlerimizin kullanımına sunacağız."

"SİHA İLE MÜHİMMATLARIN SATILMASI POTANSİYELİ ARTIRIYOR"

ROKETSAN ve Bayraktar arasında iş birliğinin önemine dikkat çeken İkinci, "Şu anda geliştirmiş olduğumuz mühimmatlarımızın hepsi savunma sanayimizde yer alan birçok firmamızın bir araya gelerek oluşturduğu kabiliyetlerin bir sonucu. ROKETSAN'ın kendi öz kaynaklarıyla gerçekleştirmiş olduğu projeler bunlar. Oyun değiştirici bir teknoloji olarak şu anda karşımıza çıkıyor. Hem SİHA'lar hem bunların üzerinde yer alan akıllı mühimmatlar bundan sonraki süreçte de oyun değiştirici özellikleriyle devam edecekler." diye konuştu.

SİHA'yla mühimmatların birlikte satılmasının ihracat potansiyelini artıran bir özellik taşıdığına dikkati çeken İkinci, sözlerini şöyle noktaladı:

"Baykar'la bu konuda da bir iş birlikteliğimiz var. İhracat potansiyeli yüksek olan bu alanı hızlı bir şekilde kapatmak ve özellikle bu kabiliyeti dost ve kardeş ülkelerin de kullanımına sunmak, ülkemizin ekonomisine katkı açısından çok önemli. Çünkü sadece ROKETSAN ve Baykar değil bizimle beraber çalışan birçok firmanın da aslında bu alana hizmetleri, destekleri ve ürünleri var. Onlar sayesinde bunları oluşturabiliyoruz. MAM-L ve MAM-C ihracat potansiyeli yüksek olan ürünlerimiz. AKINCI SİHA'mızla beraber MAM-T daha büyük olan mühimmatımız da devreye girdi. Bu mühimmatların ihracat potansiyelini yükseltecek şekilde dünya pazarında hep beraber iş birlikteliği ile pazarlanmasını ve bunlarla ilgili çalışmaların yürütülmesi konusunda bir anlaşma imzaladık." (AA)