Fransa’nın başkenti Paris’te bulunan ve şehrin simgelerinden olan tarihi Notre Dame Katedrali’nde geçtiğimiz günlerde çıkan yangının söndürülmesinde, itfaiyecilerin en büyük yardımcısı robotlar ve drone’lar oldu.

Yaklaşık 8,5 saat süren 850 yıllık geçmişe sahip katedral yangınının söndürülmesinde, 500’e yakın itfaiyecinin yanı sıra Colossus isimli mobil robot ve iki adet drone yangını söndürmeye ve tarihi yapıyı tamamen yok olmaktan kurtarmaya yardımcı oldu.

660 GALON SU KULLANDI

Fransız firma Shark Robotics tarafından geliştirilen mobil robotun motorlu bir su topu kullanarak dakikada 660 galon su kullandığı bildirildi. Firma robotun lityum-iyon pillerinin sekiz saate kadar dayanabileceğini ve robotun kameralar, sensörler ve duman emici bir fanla donatılabileceğini söyledi.

Paris İtfaiye Şefi Jean-Claude Gallet, Colossus’un katedral içindeki sıcaklıkların düşürülmesinde ve insan hayatının kurtarılmasında yardımcı olduğunu belirtti.

DRONE’LAR PLANLAMADA KATKI SAĞLADI

Ayrıca iki adet drone da yangının kontrol altına alınmasında ve söndürülmesinde önemli katkılar sağladı. Termal kameralarla donatılan drone'lar, alevlerin nerede başladığını bulmak için yangının nasıl yayıldığını takip etti. 

DJI’nın Mavic Pro ve Matrice M210 modeli drone’larının havadan bakış açısı, itfaiyecilerin yangına müdahale etmek için en iyi planı belirlemelerine yardımcı oldu.

Çıkan yangın sonrasında katedralin kulelerinden biri ve yapının çatısı yanarken, yoğun çalışma sayesinde kuzey çan kulesi ve ana bina kurtarıldı.