BERLİN (AA) – Alman otomobil üreticisi Porsche ile ABD'li uçak üreticisi Boeing, şehirlerde hava hareketliliği için uçak geliştirme projelerinde ortak çalışmaya yönelik anlaşma yaptı.

Porsche tarafından konuyla ilgili olarak yapılan yazılı açıklamaya göre, Porsche ve Boeing şehirlerdeki hava hareketliliği konusunda ortak bir çalışma gerçekleştirmek ve şehir trafiğinin hava sahasına yayılımı hususunda birlikte çalışmak amacıya anlaşma yaptı.

Anlaşmaya uyarınca firmalar, hava trafiğinin farklı yönlerini ele almak amacıyla uluslararası bir ekip kuracak. Açıklamada, Boeing, Porsche ile Boeing'in bir yan kuruluşu olan Aurora Flight Sciences’ın, elektrikli dikey kalkış ve iniş kabiliyetine sahip bir hava aracı için konsept geliştirdiklerine dikkat çekerek, mühendislerin yakında hava aracının prototipini test edeceklleri bilgisini paylaştı.

Açıklamada ayrıca, Porsche’nin yapmış olduğu araştırmaya göre, söz konusu şehir hava hareketliliği pazarının 2025 yılından sonra önemli ölçüde artacağına dikkat çekilerek trafiğin geleneksel karasal ulaşım araçlarıyla yapılan yolculuktan çok daha verimli, daha hızlı ve daha düşük maliyetle olacağını gösterdiği bildirildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Porsche AG Satış ve Pazarlamadan Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Detvel Von Platen ise, Porsche'nin lider spor otomobil üreticisi olarak hareketlilik konusunda kapsamı genişletmeyi amaçladığını söyleyerek, uzun vadede bunun ulaşımın üçüncü boyutuna geçmek manasına gelebileceğini ve İki lider küresel şirketin gücünü birleştirdiklerini belirtti.