Tüm dünyada olduğu gibi, plastik poşetin doğaya verdiği zarar ve petrokimyadan üretilen plastiğin ithali gibi nedenlerle, plastik poşet 1 Ocak’tan bu yana ücretli olarak satılıyor. 

PLASTİK POŞETTE HEDEF NE?

Türkiye yılda 35 milyar adet plastik poşet tüketen ve kısa sürede, çevre düşmanı atığa dönüşen plastiğe karşı, bir mücadele planlanmıştı. Buna göre, kişi başına 2018’de 440 adet plastik poşet tüketimini, 2019’da 90’a ve 2025’e kadar da kırkın da altına indirme planı ile hareket ediliyor.

POŞETLE İLGİLİ BİLİNMEYEN DETAY NE?

Bununla birlikte, konunun iyi anlaşılamaması nedeniyle, plastik poşeti ücretli satmakla yetinen bazı marketler, plastiğe alternatif üretmekte zayıf kaldılar.
Bakan Murat Kurum, belediyelere ilettiği genelge ile plastik poşetin yaygın kullanıldığı yerlerde, file, bez torba gibi doğa dostu alternatifleri, doğrudan dağıtmaya davet etti.
ST Endüstri Medya’ya bilgi veren, Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz’de, yasa gereği marketlerin, plastik poşet yerine ücretsiz olarak, bez torba, file ya da karton koli gibi alternatif sunmakla mükellef olduğunu söyledi.
 

İŞTE O MADDE:

MADDE 8:
1-Satış noktaları, ambalaj atıklarının kontrolü kapsamında kalan yükümlülükleri saklı kalmak koşulu ile plastik poşet kullanımının azaltılması amacıyla;
D)-Plastik poşetler yerine çok kullanımlık taşıma ekipmanını alternatif olarak tüketiciye sunmakla yükümlüdür.