SOCAR Türkiye’nin iştiraki Petkim, portföyündeki ürünlerde dolar bazında meydana gelen ortalama yüzde 20 fiyat düşüşüne rağmen 2020'de operasyonel kârını (FAVÖK) bir önceki yıla göre yüzde 21 artırdı ve 1,9 milyar TL’ye çıkardı.
Petkim’in toplam cirosu içinde 2019 yılında yüzde 60 olan yurtiçi satışların payı ise 2020’de yüzde 67 seviyesine ulaştı.
Pandemide Türkiye’nin ihtiyacı olan petrokimyasal hammaddeleri sorunsuz sağlamak için kesintisiz üretim yaptıklarını belirten SOCAR Türkiye Rafineri ve Petrokimya İş Birimi Başkanı ve Petkim Genel Müdürü Anar Mammadov, 2020 yılı boyunca yurtiçi sanayicilerin taleplerine öncelik verdiklerini söyledi. Pandemide Türkiye’nin ihtiyacı olan petrokimyasal hammaddeleri sorunsuz sağlamak için kesintisiz üretim yaptıklarını belirtti. STAR Rafineri ile entegre bir şekilde çalışan Petkim’in pandemi döneminde üretimine ara vermeden özellikle yurtiçi müşterilerin ihtiyaçlarını karşılayabildiğini vurgulayan Mammadov, İç piyasaya yönelmelerinin de etkisiyle geçen yıl ihracatlarında 2019 yılına göre yüzde 30 düşüş olduğunu söyleyen Mammadov, ancak toplam satış hacimleri ve kârlılıklarının 2019 yılına göre arttığını söyledi.

NET KÂR YÜZDE 14 ARTTI

Faiz ve kur riskleri ile finansal enstrümanların doğru yönetilmesi ve operasyonel masrafların optimize edilmesi de sonuçlara olumlu yansıdığına dikkat çeken Mammadov, üretim süreçlerinde sağladıkları iyileşme ve etkin bakım programlarıyla çalışma gün sayısının maksimuma çıktığını aktardı. Mammadov, 2020 yılında net kârlarının yüzde 14 artarak 1,1 milyar TL’ye, operasyonel kârlılıklarının da (FAVÖK) 1,9 milyar TL’ye ulaştığını söyledi.