Tekstil sektörünün geleceği hakkında açıklamalarda bulunan Bordo Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fahri Şahin,  küresel moda sektöründeki şirketlerin yüzde 20-30'unun iflas edeceğini ya da büyük şirketler tarafından satın alınacağı söyledi.
Kredi kaynaklarına rahat ve düşük maliyetli ulaşım sorunu, dövizdeki aşırı dalgalanma ve döviz kurundaki öngörülmezlik gibi risklerin bulunduğunu belirten Şahin, bu riskleri yönetebilen firmaların 2020’nin olumsuzluklarını fırsata çevirebileceğini belirtti.

“40 YILLIK KONFORMİZM SALTANATI YIKILDI”

Pandemi sürecinde moda ve tekstil sektörünün 40 yıllık konformizm saltanatının yıkıldığını söyleyen Şahin, bu saltanatın geride enkaz bıraktığını ve sektörün bu enkazın altında kaldığını ifade etti. Yeni dünya düzenini hızlı bir şekilde okuyabilenlerin bu enkazın altından çıkabileceğini belirten Şahin, global markaların yaptığı ciroları artık birkaç yıllık e-ticaret markalarının yaptığını söyledi. Tüketici alışkanlıklarının ve tekstil sektörünün hızlı bir değişim yaşadığını ifade eden Şahin, bu yüzden de tekstil sektörünün 2021 yılında özellikle Y ve Z kuşağının alışveriş alışkanlıklarını dikkate alması gerektiğini vurguladı.
Son 8 ayda online alışveriş penetrasyonunda 6 yıllık bir büyümeye eşdeğer bir büyüme olduğunu belirten Şahin, bununla birlikte 2020’de tüm dünyada moda endüstrisi gelirlerinde eşi görülmemiş bir düşüş gerçekleştiğini aktardı. 

“BÜYÜK ŞİRKETLER TARAFINDAN SATIN ALINACAK”

Perakende mağazalarının, şirket ofislerinin ve küresel tedarik zincirlerinin COVID-19’dan çok etkilendiğini belirten Şahin, pek çok tekstil firmasının 2021 yılında belki de ayakta kalamayacağını ifade etti. COVID-19 aşısında yaşanacak gecikmelerin hedefleri 2023 yılının dördüncü çeyreğine kadar götürebileceğini söyleyen Şahin, moda sektöründe borsaya kayıtlı Avrupalı şirketlerin dörtte üçünün devlet destek programları olmadan ayakta kalamayacağını vurguladı. Bu sübvansiyonların sürekli olmadığına dikkat çeken Şahin, küresel moda sektöründeki şirketlerin yüzde 20-30'unun iflas edeceğini ya da büyük şirketler tarafından satın alınacağını söyledi.