"KOBİ'lerde Fikri Mülkiyet Yönetiminin Kalitesinin Artırılması" seminerinde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 2021'in ilk çeyreğinde Covid-19'a rağmen başvurularda önemli bir artış yaşandığını, yurt içi patent başvurularının yüzde 28 arttığını söyledi.

"KOBİ'LERİ DESTEKLEMEDE AKTİF ROL OYNUYOR"

Fikri mülkiyetin önemine dikkati çekmek üzere 2001'den beri farklı temalarla düzenlenen, bu yıl da "Fikri Mülkiyet ve KOBİ'ler: Fikirlerinizi Kazanca Dönüştürün" olan Dünya Fikri Mülkiyet Günü dolayısıyla "KOBİ'lerde Fikri Mülkiyet Yönetiminin Kalitesinin Artırılması" başlıklı uluslararası seminer video konferans yöntemiyle gerçekleştirildi.

Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) ile Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO) iş birliğiyle gerçekleştirilen online seminerde konuşan Bakan Varank, etkinliğin ulusal fikri mülkiyet kurumlarının ve uluslararası kuruluşların KOBİ'leri desteklemede nasıl aktif rol alabileceklerini açıkça ortaya koyduğunu dile getirdi.

"FİKRİ MÜLKİYET KORUMASI, EKONOMİK DEĞERİ VURGULUYOR"

Sürekli büyüyen bilgiye dayalı bir dünya ekonomisinde, fikri mülkiyetin büyümeyi ve sürdürülebilirliği etkileyen temel faktörlerden biri olduğunu belirten Varank, her gün yeni ürünler, markalar ve yenilikçi tasarımların piyasaya çıktığını kaydetti.

Avrupa Patent Ofisi (EPO) ve Avrupa Birliği Fikri Mülkiyet Ofisi (EUIPO) tarafından yapılan yakın tarihli bir çalışmadan örnek veren Bakan Varank, çalışmanın, KOBİ'lerin yalnızca yüzde 9'unun fikri mülkiyet haklarına sahip olduğunu gösterdiğini söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Herhangi bir fikri mülkiyet koruması olmadan karlı bir buluş veya tasarım bırakmak, aynı ürünü daha düşük maliyetlerle pazarlayabilen daha büyük rakiplerin eline geçmesine neden olacaktır. EUIPO tarafından yapılan bir başka çalışma, tescilli fikri mülkiyet haklarına sahip olan KOBİ'lerin, olmayan KOBİ'lere göre çalışan başına neredeyse yüzde 32 daha yüksek gelire sahip olduğunu göstermiştir ki, bu da fikri mülkiyet korumasının ekonomik değerini vurgulamaktadır."

"BAŞVURU SAYISI 20 KAT ARTTI"

Türkiye'nin, son yıllarda fikri mülkiyet alanında önemli ilerleme kaydettiğine dikkat çeken Bakan Varank, "TÜRKPATENT, en çok patent, marka ve tasarım başvurusuyla ilgilenen ofislerden biri oldu. Türkiye, Dünya Fikri Mülkiyet Göstergeleri Raporu'na göre, yerleşik patent başvurularında 14'üncü, marka başvurularında 8'inci ve tasarım başvurularında 6'ncı sırada yer almaktadır. Uluslararası bir araştırma ve inceleme otoritesi olarak TÜRKPATENT, Türkiye fikri mülkiyet tarihinde bir mihenk taşı oldu." dedi.

Varank, 2020'de uluslararası patent başvuru sayısının 2002'ye göre 20 kat arttığını, Türkiye'nin uluslararası marka ve tasarım başvurularında 10. sırayı almayı başardığını söyledi.

Varank, söz konusu artış ile ilgili olarak "2021 yılının ilk çeyreğinde de pandemiye rağmen yurt içi başvurularda önemli bir artış yaşadık. Yurt içi patent başvuruları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28, marka başvuruları yüzde 47 ve tasarım başvuruları yüzde 15 arttı. Bu önemli ilerleme, hükümetlerimiz döneminde beşeri sermaye ve Ar-Ge tesislerine yapılan büyük yatırımla sağlanmıştır." şeklinde konuştu.

"ULUSLARARASI İŞ BİRLİKLERİ YAPMAYI AMAÇLIYORUZ"

Son 19 yılda Türkiye'deki üniversite sayısının 93'ten 207'ye çıktığını aktaran Bakan Varank, yüksek öğretimde net okullaşma oranının 2020 itibarıyla yüzde 43'e ulaştığını, teknopark sayısının da 5'ten 87'ye çıktığını belirtti.

Varank, bin 600'den fazla özel Ar-Ge ve tasarım merkezinin kurulmasına çeşitli teşviklerle destek verdiklerini ifade ederek, Türk şirketlerinin Ar-Ge kapasitesini ve fikri mülkiyet potansiyelini geliştirmek için WIPO da dahil uluslararası iş ortaklarıyla çalışmayı arzu ettiklerini ve etkinliğin bu hedefe giden yolu açacağına inandıklarını söyledi. (AA)