TAŞKENT (AA) - 18 Şubat-5 Mart tarihleri arasında, Albert Eger başkanlığındaki IMF değerlendirme heyeti, Özbekistan’da bir dizi görüşme ve incelemelerde bulundu. Maliye Bakanlığı, Özbekistan Merkez Bankası ve diğer resmi kurumlarda gerçekleştirdiği görüşmelerin ardından Eger, basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda, Özbekistan Merkez Bankası Başkanı Mamariza Nurmutadov da hazır bulundu. Burada yaptığı konuşmada Eger, bu yıl ülke ekonomisinin yüzde 5,5, gelecek sene ise yüzde 6 oranda büyüyeceği öngörüsünde bulundu.

Ülke ekonomisindeki artışın, yatırımların büyümesiyle bağlantılı olduğunu söyleyen Eger,  ülke ekonomisine geçen sene önemli ölçüde yatırım yapıldığını, 2017’de 4,5 milyar dolar olan yatırım malları ithalatının geçen sene 7,5 milyar dolara yükseldiğini vurguladı. 

2018’deki gibi bu yıl ülkedeki enflasyonun yüzde 15 oranında gerçekleşeceğini dile getiren Eger, 2018’de yüzde 50 oranda artan ve enflasyonun büyümesine sebep olan kredileme hacminin artmasını engellemek için hükümetin tedbirler alması gerektiğinin altını çizdi. 

Eger, ülkedeki enflasyonun oldukça yüksek olduğunu aktardı ve bunun geçiş dönemi ekonomisine sahip ülke için şaşırtıcı olmadığını belirtti.

Doğal gaz, altın ve renkli metal gibi esas ihracat mallarına olan dış talebin zayıflamasının Özbekistan ekonomisine yönelik kısa vadeli riskler olarak gördüklerini vurgulayan Eger, bu ürünlerin fiyatlarının daha da düşebileceği uyarısında bulundu.