ANKARA (AA) - "Orta Asya’nın Parlayan Yıldızı Özbekistan, Ülke Tanıtım Toplantısı"organizasyonunda, ülkedeki yatırım fırsatları katılımcılara anlatıldı.

Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği (EkoAvrasya) ve Özbekistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği ortaklığında gerçekleştirilen etkinlik, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunda (BTK) yapıldı.

Özbekistan tanıtım filmi gösterimiyle başlayan programda, iki ülkenin ekonomik ve ticari ilişkileri, Özbekistan'daki yatırım imkanları ve yatırımcılara sunulan destekler masaya yatırıldı.

Ülkenin Ankara Büyükelçisi Alisher Agzamkhodjaev, etkinliğin potansiyel yatırımcılar ve Özbekistan'da çalışmak isteyen iş insanlarının yeni yollar bulmasına katkıda bulunacağını dile getirdi.

Özbekistan'da Türk iş insanlarının büyük işler yaptığını hatırlatan Agzamkhodjaev, "Ülkemizde sadece bu yılın ilk 9 ayında 350'ye yakın Türk sermeyeli şirket kuruldu. 2016'da Özbekistan ile Türkiye'nin ticaret hacmi 1 milyar dolar seviyesindeyken bu yıl sonunda 2 milyar doları aşması bekleniyor. Gelecek 2-3 yılda da 5 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmayı hedefliyoruz."  şeklinde konuştu.

Agzamkhodjaev, iki ülke arasında kültürel projelerin de yürütüldüğüne değinerek, önümizdeki sene Türkiye'de Yüksek Düzeyli Stratejik İş Birliği Konseyinin ilk toplantısının gerçekleştirileceğini ve Özbek-Türk kültür günlerinin gerçekleştirilmesinin planlandığını söyledi.

EkoAvrasya Yönetim Kurulu Başkanı olan Hikmet Eren de Türkiye ile Özbekistan arasındaki dostluk ve kardeşliğin iki ülke cumhurbaşkanlarının liderliğinde güçlü şekilde ilerlediğini dile getirdi.

Özbekistan'ın 33 milyonu aşkın genç ve dinamik nüfusu, zengin yer altı ve yer üstü kaynakları, bereketli toprakları, 60 milyar dolarlık milli geliri ve çalışkan halkıyla Orta Asya'nın kalbinde yer aldığına işaret eden Eren, şöyle konuştu:

"Türkiye, girişimci dış politika hedefleriyle Özbekistan ile ilişkilerini eğitimden kültüre, tarımdan turizme, ekonomiden savunma sanayisine dek çok yönlü olarak sürdürmekten mutluluk duymaktadır. Bölgesel ve uluslararası alanlarda gerekli desteği birbirine her zaman sunmaya hazır olan ülkelerimiz arasında birlik ve beraberliği perçinleyerek yürümeye devam edeceğiz. İki kardeş ülkenin ekonomik ilişkilerinin daha da güçlenmesine katkı sunmak üzere EkoAvrasya olarak çalışmalarımızı sürdüreceğiz."