OİB Başkanı Çelik, 2018 yılı için konulan 31 milyar dolarlık hedefi geçtikleri gibi, bu alanda tarihi Cumhuriyet rekorunu da tazelediklerini söyledi.
Baran Çelik, sektörün rüzgârlı ortamda sınandığını kaydederek, 2019 yılında da, olabilecek tüm engelleri aşarak, dış satım hedefini 32 milyar dolar, olarak belirlediklerini ifade etti.

OTOMOTİV ENDÜSTRİSİ KAÇ KEZ REKOR KIRDI?

2018’de yeni rekorunu kıran otomotiv sektörünün, 13'üncü kez dış satım şampiyonluğunu almış oldu.
OİB’nin istatistiki bilgilerine göre, 2017’de 28,5 milyar dolarlık dış satım rekorunu, 2018’in ocak-kasım döneminde egale eden sektör, yılın tamamını 31,6 milyar dolarlık rekorla bitirmişti.
OİB Başkanı, 2018’in Ağustos ve Aralık ayı dışındaki, 10 ayın her birinde dış satım oranını arttırdıklarına işaret ederek, şöyle konuştu:

TÜRKİYE EN ÇOK OTOMOBİLİ HANGİ ÜLKEYE SATIYOR?

"2018’de aylık ortalama 2,63 milyar dolarlık dış satım yaptık. Binek otomobil harici, gruplarda çift haneli artış oldu. En fazla ihracat yaptığımız ülke, beş milyar dolara yakın oranı ile Almanya olurken, pastanın yüzde 78’ini oluşturan AB’ye 25 milyar dolara yakın dış satım gerçekleşti.

AB PAZARI 2019'DA NE OLACAK?

AB pazarında bir daralma söz konusu. İngiltere’de Brexit süreci, ABD ile Çin arasında başlayan ve dünyaya yayılan küresel ticaret savaşları, 2019’da bizleri bekleyen engeller olarak duruyor.
Yılın ilk yarısı itibariyle, parite kaynaklı dış satımda düşüş senaryosu, olası görünüyor. Tüm bunları hesaba katarak, 31,6 milyarlık ihracatın, 32 milyara çıkacağını öngörüyoruz. Bu kalıbı, pazar çeşitliliğine giderek kırabiliriz. Güney Afrika’dan, Rusya’ya, Fas’tan, Çin’e kadar, çeşitli ve farklı ülkelerde olabilmek için fuar etkinliklerimiz, ticari heyetlerimizin dış gezileri ve yine bu yönde arayışımız sürecek.