Türkiye'nin otomotiv ihracatında büyük pay sahiplerinden olan Sakarya, Ocak 2021'de 503 milyon 810 bin dolarlık ihracat yaparak ülke ekonomisine katkı sağladı.

113 ÜLKEYE OTOMOBİL SATTI

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerinden derlenen bilgilere göre, Sakarya, sıralamada İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir, Ankara ve Gaziantep'in ardından 7. basamaktaki yerini korumayı başardı.

Toplam 113 ülkeye ve 4 serbest bölgeye otomobil ihraç eden "otomotiv şehri", böylece 2021'e hızlı bir giriş yapmış oldu.

İKİNCİ SIRADA DEMİR VE DEMİR DIŞI METALLER GELDİ

Pandemiye rağmen dış satımdaki yükselişine devam eden şehrin ihracatına en büyük katkıyı yüzde 91,7 ile otomotiv sektörü sağladı.

Toyota, Türk Traktör ve Otokar gibi üretim tesislerine ev sahipliği yapan kentte, sektörden geçtiğimiz ay yapılan dış satım 462 milyon 359 bin dolar olarak gerçekleşti.

Dış satımda ikinci sırayı 8 milyon 82 bin dolarla demir ve demir dışı metaller yer alırken, sektörü 5 milyon 206 bin dolarla "kimyevi maddeler ve mamulleri", 4 milyon 53 bin dolarla "iklimlendirme sanayi", 3 milyon 950 bin dolarla "çimento cam seramik ve toprak ürünleri" takip etti.

FRANSA, 63 MİLYON DOLARLA İLK SIRADA

Söz konusu dönemde kentten en fazla dış satım, Ocak 2019'a kıyasla yüzde 6 düşüş ve 63 milyon 377 bin dolarla Fransa'ya gerçekleştirildi.

Şehrin en fazla ihracat yaptığı diğer ülkeler ise sırasıyla; 47 milyon 458 bin dolarla İspanya, 46 milyon 36 bin dolarla Almanya, 41 milyon 307 bin dolarla Birleşik Krallık ve 40 milyon 565 bin dolarla İtalya oldu.

Ülkeler arasında en fazla artış yüzde 7,1'lik pay ile İspanya'da yaşandı.

"SEKTÖRDE NİTELİKLİ ÜRETİMİN ADRESİDİR"

Konuya ilişkin görüşlerini paylaşan Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ, şehrin pandemiye karşın üretime devam ettiğini ifade ederek, "Yaşanan süreç göz önüne alındığında ihracattaki yüzde 1,2'lik azalışın, Sakarya'nın 2021 yılı ekonomisi ve ihracatını olumsuz yönde etkileyecek düzeyde olmadığını söyleyebiliriz." diye konuştu.

Otomotiv üretiminde ün yapmış illerin başında geldiklerini vurgulayan Altuğ, "Toyota, Otokar, Tırsan, Türk Traktör, Başak Traktör gibi fabrikalarımız, otomotiv üretimi ve ihracatımızda önemli yere sahiptir. Sakarya'nın otomotiv alanında 100 yıl öncesine dayanan üretim başarısı vardır. Bu başarıyı, ihracat ve yan sanayisini geliştirerek gösteriyor. Tahta arabalardan başlayarak tank üretimine kadar pek çok alanda otomotiv üreten bir kentiz. Otomotivde nitelikli üretimin adresi Sakarya'dır." dedi.

Altuğ, 2020'yi rekorla kapatan Sakarya'nın, yine aynı performansla 2021'de bu rakamların da üzerine çıkacağını söyleyerek sözlerini tamamladı. (AA)