ANKARA (AA) - Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 2020'de otomotiv ihracatındaki ilk toparlanmanın eylülde görüldüğünü belirterek, "Bu bize pozitif sinyaller veriyor. Bundan sonra otomotiv sektörümüzün ana ve yan sanayiyle beraber ihracatında ciddi artışlar bekliyoruz." şeklinde konuştu.

Almanya Otomotiv Dijital Sektörel Ticaret Heyeti Programı'na video konferans yöntemiyle katılan Bakan Pekcan, ihracatta bir toparlanma olduğunu söyledi.

Bakan Pekcan, Avrupa Otomobil İmalatçıları Birliği verilerine göre Avrupa Birliği binek otomobil pazarının, 9 aylık dönemde yüzde 28,8 daraldığını belirterek, "Eylül ayında ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,1 artmış. Eylül ayındaki genişlemeyle otomotiv sektörü, yıllık bazda genişleyen ilk sektör olmuş." dedi.

"İLK TOPARLANMA EYLÜLDE GÖRÜLDÜ"

Otomotiv ihracatındaki ilk toparlanmanın eylül ayında görüldüğünü anımsatan Bakan Pekcan, şu ifadeleri kullandı:

"Minimal de olsa yüzde 0,5 civarında geçen senenin eylülüne göre bir artış gördük ama bir önceki aya göre de bu yüzde 82,5 civarında bir artışa tekabül ediyor. Bu bize pozitif sinyaller veriyor. En azından bundan sonra otomotiv sektörümüzün ana ve yan sanayiyle beraber ihracatında ciddi artışlar bekliyoruz. Otomotiv sektöründe dünyanın en derinlikli pazarlarından birine sahip olan Almanya gibi bir ülkeye farklı ürün kalemlerinde ihracat yapmamız özellikle teknolojik açıdan niteliği yüksek ürünlerdeki pazar payımızı artırabilmemiz önem arz etmektedir."

"EN STRATEJİK PAZARLARIMIZDAN BİRİ OLMAYI SÜRDÜRECEK"

Türkiye olarak önümüzdeki dönemde küresel tedarik zincirlerinde daha da etkin bir rol alma hedeflerinin ve bu kapsamda altyapılarının yeterli olduğunu söyleyen Pekcan, Almanya'nın en stratejik pazarlardan birisi olmaya devam edeceğini ifade etti.

Bakan Pekcan, bakanlık olarak ihracatta devlet destekleriyle her zaman ihracatçıların yanında olmayı sürdüreceklerini belirterek "Küresel Tedarik Zinciri desteğimizle özellikle otomotiv, savunma ve havacılık ile makina sektörlerinde faaliyet gösteren firmalarımızın ürün imalatçısı şirketlerin tedarik havuzlarında yer almalarını destekliyoruz. Bu çerçevede firmalarımızın ihtiyaç duyduğu makine ekipman, donanım, yazılım, kalite sertifika belgeleri almaya destek veriyoruz. Bugüne kadar Küresel Tedarik Zinciri destekleri kapsamında destekten yararlanan 84 firmanın içinde 40 tane otomotiv sektöründen firmanın olması da bu desteklerin önemini gösteriyor." dedi.

İhracatta devlet desteklerinden tüm şirketlerin faydalanması konusunda davet eden ve her ölçekten firma için cazip desteklerin olduğunu söyleyen Bakan Pekcan, ağustos sonu itibarıyla Kolay İhracat Platformunu da devreye aldıklarını hatırlattı.

Pekcan, "Platformun yıl sonundan önce tamamlamayı planladığımız ikinci fazında ilgili ülkelerdeki ithalatçı bilgilerini de paylaşıyor olacağız." ifadelerini kullandı.

"18 EKİM İTİBARIYLA VERİLERİMİZ OLUMLU"

Bakan Pekcan, küresel ekonominin yakın tarihin en zor dönemlerinden birisini yaşadığını belirterek, "Tüm koşullara rağmen, bizim ana ihracat pazardaki ekonomik küçülmeye rağmen, Türkiye olarak bu süreci diğer ülkelere kıyasla en az hasarla atlatacak ve en hızlı toparlanmayı yaşayacak ülkelerden birisi olacağımızı öngörüyoruz. OECD'nin 16 Eylül’de yayımladığı raporda da OECD ülkeleri arasında Çin ve Güney Kore'den sonra en az hasarla kapatacak ülkenin Türkiye olduğu belirtildi." dedi.

Dış ticarete yönelik belli öncü göstergelerde de güçlü toparlanma işaretlerinin görüldüğüne işaret eden Pekcan, eylül ayında ihracatın yıllık bazda yüzde 4,8 altın hariç bakıldığında da yüzde 5,9 artış gösterdiğini vurguladı.

Bakan Pekcan, altın hariç ihracatın ithalatı karşılama oranının eylül ayında yüzde 90,9 seviyelerine gerçekleştiğine dikkati çekerek, ''18 Ekim itibarıyla da verilerimiz son derece olumlu gidiyor. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 95,7, altın hariç karşılama oranı yüzde 104,5 düzeyinde." dedi.

"İHRACATÇILARIMIZIN YANINDAYIZ"

Söz konusu göstergelerin hızlı toparlanma ve üçüncü çeyrek büyümesi açısından oldukça olumlu olduğunu vurgulayan Bakan Pekcan, sözlerini şöyle noktaladı:

"Pandeminin azalması ve tam anlamıyla kontrol altına alınması sürecine bağlı olarak mümkün olan en hızlı toparlanmayı sağlayacağımıza inanıyoruz. Türkiye, her şeye rağmen, belli bir dirençle, kendi güçlü potansiyeli doğrultusunda, kendi hedeflerinin arkasında yoluna devam etmektedir ve edecektir. Bu yönde ihracatçılarımıza çok büyük sorumluluklar düşmektedir. Biz de bu amaçla tüm ihracatçılarımızın yanındayız."