Otomotiv, teknoloji, savunma sanayi ve havacılık gibi önemli sektörlerde, yüksek katma değerli ürünler üreten Coşkunöz Holding, İnsansız Havacılık Sistemleri alanında faaliyet gösteren İVME IHS’yi satın almasyıla birlikte, İHA üretmeye hazırlanıyor.

İVME, UAVERA OLARAK DEVAM EDECEK

Söz konusu sektörlerdeki deneyimini satın aldığı yeni şirketle birleştirecek Holding, bu doğrultuda dikey kalkış yapabilen, bulut altı İHA’lar ve yüksek irtifa ve hızlara ulaşabilen hedef platform İHA’ların üretimini gerçekleştirecek.

İnsansız hava araçları için yerli ve milli, jenerik uçuş kontrol sistemi geliştirme amacıyla kurulan Ankara'da konumlanan İVME, Coşkunöz Holding bünyesindeki faaliyetlerini yeni kurumsal kimliğinin yanı sıra UAVERA ismiyle sürdürecek.

15 MİLYON TL YATIRIM YAPTI, PROJELERE BAŞLADI

Holding, ayda 3 sistem/6 adet uçak ve alt bileşenlerini üretebilecek kapasiteye sahip UAVERA ile sivil ve askeri sahada kullanıma yönelik ürün ve hizmetler sağlamaya odaklanacak.

İHA’larda kullanılan ve Türkiye’nin yurt dışından satın aldığı kameralar, motorlar, aviyonik sistemler ve diğer teknolojilerin yerlileştirilmesi üzerine çalışmalar, yeni firmanın öncelikli konuları arasında yer alacak.

Holding, satınalmayı takiben UAVERA’ya yaklaşık 15 milyon TL yatırım yaparak öncelikle dikey iniş kalkış yapabilen, bulut altı küçük sınıf sabit kanat İHA’lar ve yüksek irtifa ve hızlara ulaşabilen hedef platform İHA’ların üretilmesi projelerine başladı.

"YERLİLEŞTİRMEYİ GÖREV BİLDİK"

Satın almaya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Coşkunöz Holding CEO’su Erdem Acay, yeni yatırımlarıyla birlikte savunma ve havacılık sektöründe ilkler gerçekleştirme hedefiyle yola çıktıklarının altını çizdi.

İHA ve askeri projelerin yanında yarı özel ve özel kurumlara gözetleme, tespit, izleme ve bakım gibi konularda hizmet ve ürün tedarikinin gündemleri arasında bulunduğunu kaydeden Acay, ithal edilen kamera ve motorların yerlileştirilmesine yönelik projelerinin olduğunu vurguladı. 

"SİSTEMLERE SIZMA MEKANİZMALARINI ÖNLEYECEĞİZ"

Geliştirecekleri İnsansız Hava Araçlarının dikey olarak iniş-kalkış yapabilecek kabiliyete sahip olacağını ifade eden Acay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yazılımlar ile hareket kabiliyetini otonom hale getirdiğimiz İHA’lar, kullanışlı simülasyon ara yüzüyle pilota kolay kullanım sağlayacak. Ürünlerimiz farklı tip görev ve işler için eklemeler yapılarak istenilen hizmete cevap verecek özelliklerde olacak. Yerli sistemlerin üretilmesiyle sistemlere sızmaların ve kontrol etme mekanizmalarının da önüne geçeceğiz. ürkiye’de dikey iniş kalkış yapabilen küçük İHA ve hedef İHA pazarında, pazar lideri ve teknoloji geliştiricisi olmak gelecek hedeflerimiz arasında yer alıyor. Askeri ve tüm sektör paydaşlarının ihtiyaçları doğrultusunda optimum ürünleri geliştirerek yerli ve milli üretim yapmayı, hayata geçirmeyi planladığımız kiralama sistemi ile sınırlı ihtiyaçlara da cevap verebilir hale gelmeyi hedefliyoruz." 

"BÜYÜK HEDEFLER GERÇEKLEŞTİRECEK BİR YAPIYA DÖNÜŞTÜRDÜK"

Türkiye'nin söz konusu sektörlerde teknolojiler üreten bir ülke haline geldiğinin, yerli firmaların desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Acay, sözlerini şöyle tamamladı:

"Teknolojiyi yurt dışında aramak yerine, uzun zamandır bu alanda çalışan, hazır altyapı, teknoloji ve Ar-Ge kültürüne sahip, milli bir firma olan İVME firmasını satın alarak destek vermeyi istedik. Girişimci bir KOBİ’yi holding kanatlarının altına alarak çok daha büyük hedefleri gerçekleştirebilecek yerli ve milli UAVERA’ya dönüştürdük."