Geçtiğimiz yılı değerlendiren Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükcü, organize sanayi bölgelerinin 2021 yılını üretim artışıyla tamamladığını vurguladı. Kütükcü ayrıca, 2021'de OSB’lerin 200 bin yeni istihdam sağlayarak 2 milyon 290 bin kişi ile tarihin en yüksek istihdam rakamına ulaştığının altını çizdi.

"OSB'LER ÜRETTİ, TÜRKİYE BÜYÜDÜ"

OSB'lerin pandemi koşullarına ve ekonomideki zorluklara karşın 2021'de de yine "üretim" dediğini kaydeden Kütükcü, geçtiğimiz yılın başta enerji olmak üzere, lojistik, ham madde gibi birçok kalemde maliyetlerin oldukça artış gösterdiği bir sene olduğunu ifade etti.

Buna rağmen OSB'lerin çift haneli üretim artışlarıyla 2021'i kapattığını belirten Kütükcü, "Organize sanayi bölgelerimizde, üretimin en somut göstergelerinden birisi olan elektrik tüketimi 2021 yılında ortalama yüzde 12.9 arttı. Yani 2021 yılında da OSB’ler üretti, Türkiye büyüdü." dedi.

ULUSLARARASI YAPAY ZEKA ZİRVESİ İÇİN GERİ SAYIM ULUSLARARASI YAPAY ZEKA ZİRVESİ İÇİN GERİ SAYIM

"3 BİN 500 YENİ İŞLETME FAALİYETLERİNE BAŞLADI"

Kütükcü, söz konusu bölgelerde geri bıraktığımız yılda yatırımcılara 2 bin yeni sanayi parseli tahsis edildiğini, 3 bin 500 yeni işletmenin de OSB'lerde faaliyete geçtiği bilgisini verdi. Türkiye'de OSB adedinin 363'e ulaştığını ve OSB'si bulunmayan şehrin kalmadığını dile getiren Kütükcü, şöyle devam etti:

"Geçtiğimiz yıl ise, Türkiye genelindeki OSB’lerimizde 3 bin 500 yeni işletme faaliyete geçti. Böylece OSB’lerimizdeki işletme sayısı 67 binin üzerine çıktı. Bu rakamlar da gösteriyor ki, yatırımcıların OSB’lerimize olan ilgisi her geçen gün artıyor. Bu ilginin ve yatırım iştahının canlı tutulması için OSB’lerimizin yatırım avantajları artırılmalı."

"İLAVE KAPASİTEYE İHTİYAÇ VAR"

Türkiye'de imalat sanayinde kapasite kullanım oranlarının yüzde 79’u bulduğunu ve ek kapasiteye ihtiyaç duyulduğunu bildiren Kütükcü, 2021 yılında Aksaray, Amasya, Elazığ, İzmir, Kahramanmaraş, Karaman, Kastamonu, Konya, Kütahya, Mersin, Niğde, Samsun ve Van olmak üzere 13 ilde 17 OSB daha kurulduğunu, bunun da sanayinin yeni üretim alanlarına gereksinimi bulunduğunun bir göstergesi olduğunu söyledi.

Türkiye’nin yeni ekonomi modelinin temelini oluşturan üretim, büyüme ve istihdamın sürdürülebilirliğini sağlamak adına yeni kapasite oluşturmak zorunda olduklarının altını çizen Kütükcü, bu kapsamda hem yeni OSB'lerin kurularak üretime kazandırılması hem de mevcut OSB’lerin genişleme taleplerinin karşılanması adına bürokratik işlemlerin hızlandırılması gerektiğini belirtti.

"MESLEK LİSELERİNDE ÖĞRENCİ SAYISI 61 BİNE ULAŞTI" 

Türkiye endüstrisinde son derece kilit bir rolü bulunan OSB'lerin sanayi üretiminin yanında mesleki eğitimde de Türkiye’ye örnek bir model olduğunu aktaran Kütükcü, halihazırda OSB'lerde 79 meslek lisesinin eğitim hayatını başarıyla sürdürdüğünü dile getirdi.

Kütükcü sözlerini, "OSB’lerimizdeki meslek liselerimize ilgi her geçen sene daha da artıyor. 2020 yılında 48 bin olan OSB’lerimizdeki meslek liselerindeki öğrenci sayısı yüzde 27 artışla geçtiğimiz yıl 61 bine ulaştı. Gençlerimizin mesleki eğitime gösterdiği bu ilgi ülkemizin nitelikli üretim geleceği için son derece önemli." diyerek sözlerini tamamladı.