OSTİM Organize Sanayi Bölgesi Sanayici İşadamı ve Yöneticileri Derneği (ORSİAD) Başkanı Levent Çamur, Kovid-19 pandemi sürecinde bölgelerinde birçok yeni fabrikanın temelinin atıldığına dikkat çekerek, sıkıntılara rağmen yatırım iştahlarının azalmadığını dile getirdi.

"TÜRKİYE'NİN GELECEĞİ ÜRETİM, YATIRIM VE İSTİHDAMDA"

OSTİM OSB'nin YouTube kanalından canlı yayınlanan "Sektör Konuşuyor" programına katılan Çamur, Kovid-19 sürecinde sanayicilerin sorunlarını aktardıklarını anlatarak, zorlu günlerde yapamadıkları işleri her şey normale döndükten sonra yapacaklarını söyledi. 

Türkiye'nin geleceğinin yatırım, üretim ve istihdam konularında artışta olduğunu vurgulayan Çamur, "Bunun için de sanayicimize büyük görev düşüyor. Bizim üretmekten, ürettiğimizi satmaktan başka çıkar yolumuz yok. Salgına rağmen en azından Ankaralı sanayicinin yatırımları devam ediyor. Alternatif pazarlar arıyor, ham madde ve lojistik sorunlarımızı çözmeye çalışıyoruz." şeklinde konuştu.

Salgında bölgelerinde birçok yeni fabrikanın temelinin atıldığını, Türk sanayicisinin krizi fırsata çevirmeye başladığını görmekten son derece memnuniyet duyduğunu kaydeden Çamur, sorunlara rağmen yatırım iştahlarının azalmadığını Türkiye'nin altyapısı, coğrafi konumu, odaklı ve esnek yapısıyla Çin gibi üretim merkezi ülkelerin alternatifi olmaya aday olduğunu ifade etti.

"UYGUN KREDİ, DAHA FAZLA ÜRETİM VE İHRACAT DEMEK"

Sanayicinin sorunları ve talepleriyle ilgili de konuşan Çamur, "Öncelikli beklentimiz güven ve istikrar ortamının devamlılığı. Ayrıca kredi ve finansman maliyetleriyle ilgili bankacılık sektöründen beklentilerimiz var. Uygun koşullarda daha fazla kredi fırsatı, şöyle bir dönemde üretim ve ihracatta artış demek. Salgın kaynaklı lojistik, ham madde temini sorunu ve fiyatlarındaki artış belimizi büküyor." dedi.

"HAM MADDE ÜRETİCİLERİNİN ÖNCELİĞİ İÇ PİYASA OLMALI" 

Paslanmaz çelik konusundaki sıkıntının yaz mevsiminde krize dönmesinden endişe duyduklarını belirten Çamur, kritik önem taşıyan konuları sıraladı:

"Kurdaki artışla ham madde üreticilerinin bir bölümünün iç piyasaya ürün vermek yerine ihraç etmesi kabul edilebilir değil. Bakanlığımızın mutlaka buna bir formül bulmasını bekliyoruz. Kısa çalışma ödeneğinin devam etmesiyle ilgili beklentimiz en üst düzeyde devam ediyor. Ayrıca kamuya yapılacak vergi ve benzeri ödemelerin ötelenmesi, reel sektöre yeni kredi desteği sağlanması da aciliyet taşıyan konuların başında geliyor." (AA)