OSTİM Organize Sanayi Bölgesi Sanayici İşadamı ve Yöneticileri Derneği (ORSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Levent Çamur, 2021'in ekonomik açıdan zorluklar içinde geçtiğini, 2022'den beklentilerinin fiyat istikrarı ve değerinde kur olduğunu ifade etti.

Yılın her ne kadar zorluklarla geçse de ekonomik büyümenin devam ettiğini ve edeceğini belirten Çamur, 2021 yılını değerlendirdi ve 2022'ye dair beklentilerini paylaştı.

EGE TEKSTİL İHRACATÇILARININ GÜNDEMİ "SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK" EGE TEKSTİL İHRACATÇILARININ GÜNDEMİ "SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK"

"İLAVE TEDBİRLER ALINMAZSA DEVAM EDER"

Çamur, kurdaki dalgalanmanın neden olduğu sıkıntılardan fazlasıyla etkilendiklerini dile getirerek, konteyner, lojistik, navlun, ham madde ve tedarik zincirindeki kırılma gibi sorunların üretimde aksamaya yol açtığını belirtti.

Dünya ticaretinde yaşanmakta olan ve Türkiye'yi de etkileyen bahsi geçen krizlerin ek önlemler alınmaması durumunda yeni yılda da süreceğine dikkati çeken Çamur, şöyle devam etti: 

"Ülkemizdeki kur artışının özellikle ana girdi maddeleri ithal olan sektörlere yansıması da malumunuzdur. İthalata dayalı ihracat yapan sektörlerde döviz kurundaki artışların maliyetleri artırması kaçınılmaz olmuştur. Böyle bir tabloda enflasyonda da artış önlenemez." 

"İHRACATÇIMIZIN GÜCÜNÜN, DUYULAN GÜVENİN SONUCUDUR"

Türk ihracatçısının söz konusu piyasa koşullarında bile maliyet avantajları, güçlü lojistik altyapısı ve Avrupa'ya coğrafi yakınlık gibi bazı itici faktörler sayesinde Çin'in alternatifi ülkelerden biri olmayı başardığının altını çizen Çamur, Kasım 2021 itibarıyla ihracatta  221 milyar dolara ulaşmanın gerçek bir rekor olduğunu söyledi.

Türkiye ekonomisinin küresel salgının başladığı tarihten beri arka arkaya 5 çeyrek büyüme kaydettiğini, 2021'in 3 çeyreğinde büyümesini sürdürdüğünü anımsatan Çamur, "Ülkemiz ekonomisi büyük bir ihtimalle yılı çift haneli büyüme ile tamamlanmaya hazırlanmakta. Bu da bilhassa ihracatçımızın gücünün, onlara duyulan güvenin bir neticesidir." değerlendirmesinde bulundu.

"BANKALAR, REEL SEKTÖRÜ RAHATLATACAK HAMLELER YAPMALI"

ORSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Çamur, ticari kredilerde yüksek faiz sorununun yatırım, üretim, istihdam önündeki en büyük engellerden biri olmaya devam ettiğini belirterek, açıklamasını şöyle tamamaldı:

"Yüzde 30'lara varan faiz oranları kabul edilemez, bunun altından kalkılamaz. Yeni yılda bankaların yüksek faiz konusunda reel sektörü rahatlatacak adımlar atması şarttır. Buna rağmen ekonomimiz büyümeye devam etti, edecek. Yeni yılda beklentimiz, fiyat istikrarı ve değerinde kur." (AA)