Anova Ar-Ge Teknolojileri tarafından yerlileştirilen askeri fanlar, Türkiye'yi bu alandaki üçüncü üretici haline getirirken, Türk savunma sanayi ekosistemine de önemli bir katkı sağladı.

ASELSAN'IN DESTEĞİ DEVAM EDİYOR

Tedarikçilerine verdiği destek ve yürüttüğü iş birliğiyle gereksinim duyulan ürünlere yerli ve milli çözümler geliştirilmesini sağlayan ASELSAN, bu doğrultuda son olarak askeri fanların yerlileştirilmesine katkıda bulundu.

Konuya ilişkin AA muhabirine konuşan Anova Ar-Ge Teknolojileri İş Geliştirme Müdürü Dinçer Oğuz, söz konusu ürün ailesi üzerinde yaklaşık 4 yıldır çalışmalar yaptıklarını ve Türkiye için oldukça önemli bir yerlileştirme kalemi olduğuna dikkat çekti.

"ÜRÜNLERİMİZ, ANA KURULUŞLARIN ENVANTERİNE GİRDİ"

Ürünlerin dünyada iki üreticisi olduğunu ve üçüncü olarak üretmenin gururunu yaşadıklarını kaydeden Oğuz, fanların askeri kara ve hava platformlarının tamamında kullanıldığı bilgisini verdi.

Türkiye'de söz konusu ürüne olan ihtiyacın artmasıyla hareket geçtiklerini ve ellerini taşın altına koyarak Ar-Ge faaliyetlerine başladıklarını ifade eden Oğuz, "Gelinen aşamada ülkemizde en çok kullanılan 14 farklı askeri fanı üretiyoruz. Savunma sanayimizin ana kuruluşlarının envanterine ürünlerimiz girdi." diye konuştu.

"İHRACAT ÇALIŞMALARINA BAŞLADIK"

İthal edilen ürünlerin yerlileştirilmesinin Türkiye'ye toplamda ciddi bir getirisi olduğunun altını çizen Oğuz, yakın dönemde yurt içinde pazar paylarının büyümesiyle birlikte globalde de ürünlerini pazarlamayı hedeflediklerini ve bu doğrultuda ön çalışmalara başladıklarını dile getirdi.

Bir ürünün askeri nitelik elde etmesi için farklı standartlara uyması gerektiğini ve ürünlerinin zorlu testlerden başarıyla geçtiğini söyleyen Oğuz, geliştirdikleri fanların hava platformlarında kullanılmaya başlandığını, aynı zamanda kara platformlarındaki alt sistemlerde yer aldığını belirtti.

"OLASI AMBARGOLAR BERTARAF EDİLİYOR"

Oğuz, ürünün Türkiye'de geliştirilerek üretilmesiyle ek olarak, tedarik sürecinden yaşanan bürokrasilere kadar sahip olunan önemli avantajları da şöyle paylaştı:

"Bu ürünlerin ülke içinde tedarik edilmesi milli servetin ülke içerisinde kalması, ürünleri ithal etmenin oluşturduğu finansal yüklerin ortadan kalkması gibi sonuçlar doğuruyor. Parasını ödediğimiz halde ithal edememek, tedarik edememek gibi sıkıntıları da bertaraf edecek bir durum. Bu yerlileştirme hamlesi ürünün temini noktasında kendi göbeğimizi kendimizin kesmesini sağlayacak önemli bir çalışma oldu. Diğer yandan, yurt dışından tedarik edilen ürünlerde tedarik süreleri ihtiyaçlarınızı karşılamayabiliyor ama ülke içerisinde geliştirip ürettiğimiz bu ürünlerde istenilen sürede ürün temin ediliyor. Ayrıca olası ambargolar da bertaraf ediliyor." (AA)