Ticaret Bakanlığı’nın desteğiyle Ege İhracatçı Birlikleri (EİB)'nin 20 yılı aşkın süredir düzenlediği Japonya’nın en büyük gıda fuarı Foodex Japan 2021 başladı. 

"JAPONYA'YA İHRACATIMIZ 423 MİLYON DOLAR SEVİYESİNDE" 

Japonya’nın Doğu Asya'da Türkiye’nin üçüncü ticaret ortağı olduğunu söyleyen EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Türkiye’nin Japonya’ya ihracatının 2020'de yaklaşık 423 milyon dolar olduğunu anımsattı.

Ülkenin dünyanın en büyük yatırımcı ülkesi ve en büyük dördüncü ithalatçısı olduğunu ifade eden Eskinazi, sözlerini şöyle sürdürdü: 

Ticaretimizi daha üst seviyelere taşıyabiliriz. Bu yüzden son yıllarda ağırlık verdiğimiz pazar çeşitlendirme faaliyetlerimizin en önemli odak noktalarından bir tanesi. Chiba’daki Foodex Japan Gıda Fuarı, Asya Pasifik Bölgesi’nde Turquality, Ür-Ge projeleri, fuarlar ve sektörel ticaret heyetleriyle yürüttüğümüz başarılı pazar stratejisinin en önemli ayağı. Artık her alanda iş birliğinin daha fazla önem kazandığı bir dönemin içindeyiz. Bu yeni ticari ittifaklar, gelişmeler karşısında nasıl konum alacağımızı iyi düşünmeliyiz. Türkiye ile Japonya arasında imzalanan Teknik İşbirliği Anlaşması iki ülke arasında yeni bir aşamaydı. Ancak daha kuvvetli bir adım gerekli. Özellikle Japonya’nın Avrupa, ABD, İngiltere ile serbest ticaret anlaşması (STA) imzaladığı, 15 Asya-Pasifik ülkesinin imza attığı RCEP anlaşmasıyla oluşturulan serbest ticaret bloğu içinde yer aldığı bir dönemde; ülkemizin STA ve Türkiye-Japonya Ekonomik Ortaklık Anlaşması müzakerelerini sonuca ulaştırması gerekiyor.”

"EGE'DEN İHRACAT YÜZDE 8 ARTIŞ GÖSTERDİ"

EİB Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep ise, Japonya’ya Türkiye genelinde dış satımın yüzde 50’sinin, Ege Bölgesi’nden de yüzde 80’inin gıda üzerine olduğunu söyledi.  

Celep, önceki yıllara oranla Japonya'ya gerçekleştirilen ihracatın arttığının altını çizerek, şunları kaydetti:

“2018 yılında Japonya’ya Türkiye geneli gıda ihracatımız 184 milyon dolarken 2019 ve 2020 yıllarında 217 milyon dolar seviyesine ulaştı. 2020 yılında ise Ege Bölgesi’nden Japonya’ya gıda ihracatımız 74 milyon dolar olarak gerçekleşti. Su ürünleri, kuru meyve, hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar, meyve sebze mamulleri, zeytin, zeytinyağı Asya-Pasifik pazarında güçlü olduğumuz sektörler. Japonya’ya gıda ihracatımızı 1 milyar dolara çıkarabiliriz. Dünyada organik gıda pazarı yüzde 23 artışla 129,2 milyar dolara ulaştı. Türkiye’nin organik ürün ihracatının yüzde 75’ini biz gerçekleştiriyoruz. Pandemi döneminde tarımın altın çağını yaşadığı, gıda güvenliğinin üst sıralara yerleştiği bir dönemde Japonya ile ticari ilişkilerimizi yeni işbirliği ve ortaklıklarla geliştireceğiz. Gıda ürünlerinin Uzak Doğu pazarına ihracatını artırmak amacıyla Japonya, Güney Kore ve Çin pazarlarına yönelik Turquality Projesiyle de iyi bir ivme yakaladık. 2020 yılında Ege Bölgesi’nden Japonya’ya ihracatımız yüzde 8 artışla 89 milyon dolara ulaştı.”

KİMLER TEMSİL EDİYOR?

Fuarda Türkiye'yi Büyükelçilik Müsteşarı Emel Derinöz Tekin, Tokyo Ticaret Başmüşaviri Murat Yapıcı ve Müşavirlik yerel personeli Mehmet Ayaz temsil ederken, Türkiye standında Covid-19 koşullarına uygun kapalı ambalajlarda kuru meyve, zeytinyağı, kekik gibi Türk gıda ürünlerinin olduğu menülerle tadım etkinliklerinin de gerçekleştirildiği bildirildi.