FNSS, Filipinler Savunma Bakanlığı ile imzaladığı sözleşme kapsamında, ülkenin savunma sanayine destek amacıyla Filipinler ordusuna stabilize insanlı silah kulesi üretimi, entegrasyonu ve lojistik destek hizmetlerinin yanı sıra Amfibi Zırhlı Muharebe İş Makinesi (AZMİM) araçları ve lojistik destek hizmetleri sağlayacak.

EKİMDE MONTE EDİLECEK, ARALIKTA EĞİTİM VE LOJİSTİK TAMAMLANACAK

Firma tarafından yapılan açıklamaya göre, 2020 yılının ağustos ayı itibarıyla yürürlüğe giren sözleşme kapsamında ilk olarak Ekim 2021'de kulelerin araçlara monte edilmesi işleminin ardından da Aralık 2021'de eğitim ve  lojistik destek hizmetlerinin tamamlanması planlanıyor.

Filipinler ordusunun modernizasyon programı çerçevesinde, mevcut paletli zırhlı araçların ateş gücünü artırmak ve geliştirmek amacıyla daha evvel farklı ülkeler için üretilen ve satışı yapılan insanlı kuleler; güncel teknolojili ürün görüş (gündüz/gece) ve atış kontrol sistemleri kullanılarak üretilecek.

KABUL TESTLERİ, HER İKİ ÜLKEDE YAPILACAK

Firmanın üretim tesisinde yapımı gerçekleştirilecek kuleler, ardından ülkede paletli zırhlı araçlara entegre edilerek kullanıcıya teslim edilecek.

Kabul testlerinin bir bölümü Türkiye'de, diğer bölümü de Filipinler'de yapılacak olan kuleler için eğitim faaliyetleri entegre lojistik destek hizmetleri kapsamında Güneydoğu Asya ülkesinde gerçekleştirilecek.

Tek kişilik insanlı kuleler, maliyet etkinliği ve üstün teknik özellikleriyle dünyanın önde gelen firmaların ürünlerine karşı başarı sağlayarak Filipinler ordusunun tercihi oldu.

Proje, Türkiye ve Filipinler hükümetleri arasında yapılan Savunma Sanayii İşbirliği Anlaşması kapsamında icra edilecek.

ORDUNUN İSTİHKAM KABİLİYETİNİ İLERİ TAŞIYACAK

Öte yandan, firma ile Filipinler Savunma Bakanlığı arasında imzalanan ve Kasım 2020'de resmi olarak yürürlüğe giren bir diğer sözleşme kapsamında ise FNSS, Filipinler ordusuna AZMİM araçları ve lojistik destek hizmetleri sağlayacak.

Bu kapsamda 2023 yılı mart ayı sonuna kadar araçların teslim edilmiş, eğitim ve lojistik destek hizmetlerinin tamamlanmış olması planlanıyor.

Ordunun modernizasyon programı kapsamında, istihkam taburlarının operasyon kabiliyetlerini artırmak ve amfibik özellik yeteneği ile bu kabiliyetleri daha ileri aşamalara taşımaya yönelik bu program doğrultusunda, araçta kullanılan alt sistemler ve görev ekipmanları günümüz teknolojik gelişmelerini yansıtan niteliklerde olacak şekilde belirlendi.

Üretimi FNSS tesislerinde yapılacak araçlar, daha sonra Filipinler'de yine FNSS tarafından kullanıcıya teslim edilecek.

İKİNCİ PROJE OLDU

Kabul testlerinin bir bölümü Türkiye'de, bir bölümü ise Filipinler'de yapılacak araçlar için eğitim faaliyetleri entegre lojistik destek hizmetleri kapsamında Filipinler'de gerçekleştirilecek.

Dünyada yüzme kabiliyetine sahip ilk ve tek istihkam dozer aracı olan AZMİM, TSK envanterinde kendisini başarıyla kanıtlayarak bu referans ile ilk defa yurt dışına ihraç edildi.

AZMİM projesi, Türkiye ve Filipinler hükümetleri arasında imzalanan Savunma Sanayii İşbirliği Anlaşması kapsamında, yine FNSS'nin İnsanlı Silah Kuleleri projesinin ardından imzalanan ikinci proje olarak kayıtlara geçti (AA)