Covid-19'un global ekonomik etkileri sürerken krizi fırsata dönüştürmeye çalışan şirketler, iş hacmini genişletmek, maliyet avantajları yakalamak, dağıtım kanallarını güçlendirmek ve global pazarlara açılmak amacı ile şirket birleşme ve satın almalarına (M&A) yöneliyor.

"TEKNOLOJİ SEKTÖRÜ BAŞI ÇEKİYOR"

Bu doğrultuda bilhassa M&A konusunda cazip fırsatlar olduğuna dikkati çeken Dinamo Danışmanlık Kurucusu, Kamu Özel Ortaklığı (PPP) ve Proje Finansmanı Uzmanı Fatih Kuran, pandemiyle beraber 2020 yılı itibariyle global ekonomik atmosferin bir dönüşüm geçirdiğini belirtti.

Bu süreçte hem yatırım yapılacak sektörlerde bir önceliklendirme farklılığı hem de uygun maliyetlerle bol fon kaynağının olmasının dünyadaki 2020'nin ikinci yarısından itibaren şirket birleşme ve satın alma işlemlerini ivmelendirdiğini kaydeden Kuran, özellikle teknoloji sektörünün işlem adetleri ve hacim itibariyle rekorlara imza attığını söyledi.

Kuran, "Teknoloji sektörünü, sağlık, dağıtım ve lojistik, gıda, telekomünikasyon, otomotiv gibi sektörler izlemektedir. 2021 yılına ilişkin şirket birleşme ve satın alma işlemleri öngörülerinde, en hareketli coğrafyalardan birinin Avrupa Birliği ülkeleri olacağı tahmin edilmekte ve bu yılın ilk çeyrek verileri de bu durumu teyit etmektedir." dedi.

"AB PAZARLARINA ODAKLANIYORLAR"

Kuran, AB ülkelerinde cazip fonlama imkanları, koronavirüsün neden olduğu ekonomik gerçeklikle birlikte ön plana çıkan sektörlere yeni yatırımlar yapılma ihtiyacının yanında aile şirketlerinde kuşaklar arası geçişte sorunlar yaşanmasının ve bu ülkelere yönelik yatırımlarda AB geneli ve ülkeler bazında cezbedici teşvikler bulunmasının bu ülkeleri cazip hale getirdiğini ifade etti.

Türk yatırımcıların söz konusu potansiyelden yararlanarak stratejik büyüme hedeflerini realize etmek adına yeni yatırım ve şirket satın almaları yoluyla AB pazarlarını mercek altına aldığını aktaran Kuran, "AB ülkeleri arasında Macaristan, Slovakya, Romanya ve Polonya cazip teşvik imkanları ve yatırım fırsatları ile dikkat çekmektedir." diyerek sözlerini noktaladı.