Türkiye'nin Tiran Büyükelçisi Murat Ahmet Yörük, Arnavutluk'taki Türk yatırımlarının değerinin 3,5 milyar doları geçtiğinin altını çizerek, değerlendirmelerde bulundu.

"ÜLKEDEKİ EN BÜYÜK YATIRIMCIYIZ"

Ülkenin orta kesimlerinde bulunan Elbasan kentindeki sanayi bölgesinde incelemelerde bulunan Yörük, burada faaliyet gösteren Kurum International firmasını ziyaret etti, yetkililerden bilgi aldı.

Ziyaret sonrasında görüşlerini paylaşan Yörük, şirketin sahibi ve yöneticileriyle fikir teatisinde bulunduklarını dile getirerek Türkiye'nin Arnavutluk’taki en büyük yatırımcı ülke olduğuna vurgu yaptı.

"TİCARET HACMİMİZ YARIM MİLYAR DOLARI GEÇTİ"

Ülke genelinde yaklaşık 600 Türk şirketinin faaliyet gösterdiğini, söz konusu firmaların toplam yatırım miktarı 3,5 milyar doları aştığını kaydeden Yörük, sözlerine şöyle devam etti: 

"Firmalarımızın toplamda istihdam ettiği Arnavut vatandaşı sayısı ise 15 bin civarında. İki ülke arasındaki ticaret hacmimiz de pandemi koşullarına rağmen yarım milyar doları aşmış durumda. Yetkililerden aldığım bilgiye göre bu firmamızın yıllık üretim kapasitesi bir milyon tonun üstünde. Sadece ve sadece bu işletmenin bünyesinde binin üzerine Arnavut vatandaşının istihdam edildiğini memnuniyetle öğrendim." 

"İLİŞKİLERİMİZİ ÜST SEVİYELERE TAŞIMAYI AMAÇLIYORUZ"

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama'nın ocak ayında Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyareti ve imzalanan stratejik ortaklık anlaşmasını anımsatan Yörük, anlaşmanın iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkileri daha üst seviyelere taşımak olduğunu söyledi.

Arnavutluk'ta önümüzdeki günlerde kurulması beklenen yeni hükümet hakkında da konuşan Yörük, ilişkilerini daha iyi bir seviyeye taşıyabilmek için çalışmalara ve iş birliğine devam edeceklerini söyledi.

Kurum International, Arnavutluk'ta demir-çelik, elektrik enerjisi ve kireç üretiminde uzmanlaşmış bir şirket olarak faaliyetlerini sürdürüyor. (AA)