Türkiye ile Birleşik Krallık arasında Serbest Ticaret Anlaşması (STA) imzalandı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "Birleşik Krallık ile Türkiye arasındaki STA ile Gümrük Birliği'nin 25 yıl boyunca getirdiği kazanımları korurken, Birleşik Krallık ile ilişkileri daha da derinleştirme yönünde ilk adımı attık." dedi.

"TERCİHLİ TİCARET REJİMİ TESİS EDİLECEK"

Bakan Pekcan ile Birleşik Krallık Uluslararası Ticaret Bakanı Liz Truss düzenlenen törene videokonferans yoluyla katıldı. 

Pekcan, Birleşik Krallık'ın Brexit süreciyle birlikte iki ülke arasındaki ticaret rejiminin yeniden belirlenmesi gerektiğini ifade ederek imzalanan anlaşmayla  ülkeler arasında ikili bazda bir tercihli ticaret rejiminin tesis edileceğini söyledi.

"İNGİLTERE'YE KOLAY VE SORUNSUZ İHRACAT YAPACAĞIZ" 

Söz konusu STA ile ikili ticaret ilişkilerinin sorunsuz olarak ve etkin bir biçimde devam edeceğini kaydeden Pekcan, "Anlaşmamız, gelecek dönemde ülkemiz ve Birleşik Krallık arasındaki ticaretin gelişiminin en büyük teminatı olacak. Firmalarımızın rekabetçi olduğumuz sektörlerde İngiltere'ye kolay ve sorunsuz bir biçimde ihracat yapabilmelerini garanti altına alacaktır." diye konuştu. 

Ülkenin 31 Ocak 2020 tarihi itibarıyla AB'den resmen ayrıldığını ve yıl sonuna kadar bir geçiş süreci olduğunu anımsatan Pekcan, söz konusu süreci çok yakından izlediklerini ve yoğun bir mesai harcadıklarını dile getirdi.

"HUKUKİ VE TEKNİK ENGELLER KALKTI"

Uzun ve meşakkatli geçen bir diplomasi trafiğinin ardından Birleşik Krallık ile olan ticari ilişkilerin STA çerçevesinde daha fazla derinleştirme yönünde ilk adımları attıklarını ifade eden Pekcan, sözlerini şöyle noktaladı:

"Artık yıl tamamlanmak üzereyken ve geçiş süreci dolmak üzereyken, Birleşik Krallık ve AB arasında anlaşma sağlanmasıyla ülkemiz ile Birleşik Krallık arasında bir serbest ticaret anlaşması imzalanması noktasında tüm belirsizlikler ve tüm hukuki ve teknik engeller de ortadan kalkmış oldu. Biz de bu kapsamda Birleşik Krallık ile anlaşmamızı imzalamaktan ötürü büyük bir memnuniyet duyuyoruz." diye konuştu. (AA)