Kayseri'ye 4'üncü organize sanayi bölgesi kurulacağını açıklayan Kayseri Valisi Şehmus Günaydın, hatta şimdiden 619 yatırımcının fabrika kurmak için başvuruda bulunduğunu ifade etti.

"ÇOK BÜYÜK YATIRIM İŞTAHI VAR"

Kayseri Sanayi Odası'nda (KAYSO) düzenlenen toplantı kapsamında değerlendirmelerde bulunan Vali Günaydın, kentte bilhassa son senelerde sanayi ve ihracat alanında çok önemli değişim ve gelişim yaşandığını söyledi. Mevcut durumun şehir için yeterli görmediğini, kentin daha iyisini yapabilecek kararlılığa, güce ve potansiyele sahip olduğuna vurgu yapan Günaydın, bu anlamda üreticiye, ihracatçıya ve yatırımcıya uygun alanlar oluşturmaları gerektiğini ve bu amaç doğrultusunda kolları sıvadıklarını dile getirdi.

Halihazırda Kayseri'de 3 organize sanayi bölgesi bir de serbest bölgenin olduğunu ve 4'üncüsünü kuracaklarını ifade eden Günaydın, sanayi bölgelerine gelen yoğun talebe dikkati çekti:

"TÜRKİYE-AFRİKA TİCARET İLİŞKİSİNDE CİDDİ BİR VİRAJ ALINDI" "TÜRKİYE-AFRİKA TİCARET İLİŞKİSİNDE CİDDİ BİR VİRAJ ALINDI"

"Kayseri OSB'nde 60 yatırımcının yeni fabrika yapabilmek için talebi var. İncesu OSB için 136 başvuru var. Mimar Sinan OSB için 18, Serbest Bölge'ye de 33 yatırımcı başvuru etti. Kuracağımız 4. Organize sanayi bölgesi için 619 yatırımcı müracaatta bulunmuş durumda. Mevcut 4 bölgede bin 897 yatırımcının olduğunu düşündüğümüzde 866 yeni başvuruın ne alama geldiğini çok daha iyi anlayacağız. Kayseri'de çok büyük yatırım iştahı var. Biz de yatırımcının bu iştahını karşılamak için çalışmalıyız. 4. OSB ile alakalı çalışmayı başlattık ve hızlı bir biçimde devam etmekteyiz. Yeni kurulacak bölgenin müteşebbis heyetinde valilikle birlikte, Büyükşehir, Melikgazi, Kocasinan belediyeleri ile KAYSO yer alacak. Yatırımcılar bir an evvel yatırımlarını hayata geçirebilmek için sabırsızlanıyor."

"183 ÜLKEYE İHRACAT GERÇEKLEŞTİRİYORUZ"

İncesu OSB'de genişlemek üzere 5 milyon metrekarelik alan için de kadastro çalışmalarının bittiğini ve tamamladığında bu alanı da yatırımcının hizmetine sunacaklarını aktaran Vali Günaydın, ilde pandemi dönemini de kapsayan yaklaşık 2 senede toplamda 148 fabrikanın temelinin atıldığının altını çizdi.

Söz konusu fabrikalarının büyük bir bölümünün tamamlandığını ve fabrikalarda yaklaşık 10 bin istihdam sağlanacağını belirten Günaydın, "Yılların deneyimi sonucu oluşan bu birikimi iyi kullanarak dünyada rekabet gücümüzü artırmak için var gücümüzle çalışmaktayız. Kayseri'den 183 ülkeye ihracat yapıyoruz. Dünyada hemen her ülkeye satacak ürünümüz var. Şu anda kuracağımız OSB için 14 milyon metrekarelik bir talep var ancak ilk etapta 5 milyon metrekaresini karşılayabilecek durumdayız." şeklinde konuştu.

"ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPIYORUZ"

Günaydın'ın ardından konuşan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç ise, kadim kentin tarih boyunca ticaret ve endüstri üssü olduğunu, söz konusu özelliğini içinde bulunduğumuz çağda birlik ve birliktelik duygularıyla daha ileriye taşındığını ifade etti.

Kentin döviz, faiz, borsa sarmalından çıkıp yaptığı yatırımlarla anıldığını söyleyen Büyükkılıç, "Yerel yönetimler olarak sanayimizin gelişmesi, ihracatın artış göstermesi yönünde mücadele eden yatırımcılar için üzerimize ne düşüyorsa yapıyoruz. Adeta ihracat için çırpınan hemşehrilerimizin önünü açmak için gayret ediyoruz." dedi.

"20 BİN CİVARINDA İSTİHDAM SAĞLANACAK"

KAYSO Başkanı Mehmet Büyüksimitci de Kayseri'nin 2021 senesinde ihracatının 3,5 milyar doların üstünde gerçekleşeceğini öngördüklerini, dış satımda tüm zamanların rekoruna imza atacaklarını dile getirerek sözlerini şöyle noktaladı:

"İhracatın ithalatı karşılaması konusunda da Kayseri olarak çok iyiyiz. Biz bir birim alırken 2,6 birim satıyoruz. Bu da Kayseri adına ülkeye bırakılan katma değer açısından önemli rakam. 4'üncü organize sanayi bölgesini, Sivas yolu üstünde Geri Gönderme Merkezi'nin arkasında tarıma uygun olmayan bölgede kuracağız. Burası 250 bin nüfusu barındıran bir bölge. Yatırımcılardan bu bölge için çok fazla talep alıyoruz. Talep eden firmalar arasında otomotiv yan sanayi, savunma sanayi, üstün teknoloji üreten firmalar da var. İlk etapta yaklaşık 20 bin dolayında istihdamın olacağını düşünüyoruz." (AA)