Dairesel enterpolasyon; CNC merkezleme deliği, frezeler ve EDM (elektro erozyon) makineleri gibi takım tezgâhlarında sıklıkla gerçekleştirilen işlemler arasında yer alıyor. Dairesel bir ark boyunca gerçekleştirilen bir hareket olarak tanımlanan dairesel enterpolasyon ise iki makine ekseninin aynı anda hassas şekilde koordine edilmesini gerektiriyor.

Dairesel enterpolasyon sırasında vidalı milin hareketinin tersine çevrilmesi ile belirlenen yoldan sapması durumunda düzensiz sürtünme oluşarak, kadran hataları olarak bilinen hareket hataları oluşturuyor. Bu da çalışılan alanın yüzeyinde mikro seviyede hatalar oluşmasına ve istenmeyen çiziklere veya çıkıntılara neden oluyor.

Bu sorunu ele almak için servo kumandasında yazılım ile dengeleme sıklıkla başvurulan bir yöntemlerden biri olarak görülüyor. Buna karşın vidalı milin ne zaman yön değiştirdiğini öngörmenin zor olduğu ve yazılımın tam sonuç sağlanamadığı durumda ise sürtünme farkı oluşarak vidalı mil teknolojisinde köklü değişiklikler gerekli hale geliyor. 

SÜRTÜNME FARKINI ÖNEMLİ ÖLÇÜDE AZALTIYOR

Bu soruna karşılık olarak NSK, kurumsal tescilli sürtünme kontrolü ve son derece hassas değerlendirme ile ölçüm teknolojilerini kullanırken, elde edilen iyileşmeler, hareket yönü tersine döndüğünde vidalı millerde oluşan sürtünme farklılıklarını önemli ölçüde azalmasını sağlıyor.

NSK'nin takım tezgâhlarına yönelik yeni teknoloji vidalı milleri ile kullanıcıların kalıp, dökme ve hassas bileşenleri işlemesi sırasında daha kaliteli yüzey düzleştirme yapması mümkün olacak. Söz konusu teknoloji ikinci perdahlama/cilalama için gereken süreyi önemli ölçüde azaltan yeni NKS teknolojisi aynı zamanda enerji tasarrufuna da katkıda bulunuyor. 

Ayrıca bu yeni teknolojiden, yüksek hassasiyetle konumlandırma gerektiren hassas işlerde kullanılan tüm takım tezgâhları da faydalanabilecek.