Antivirüs yazılım kuruluşu ESET’in edindiği bilgiye göre, Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı NASA, tüm çalışanlarına, iki ay önce fark edilen bir güvenlik ihlalinde, kişisel datalarının sızdırılmış olabileceğini bildirdi. ESET, konuyla alakalı detaylı araştırma başlatıldığını ama hasarın boyutlarının henüz tespit edilemediğini belirtti.

Uzay alanına fokuslanan SpaceRef medya şirketinin duyurduğu bilgiye göre, NASA İnsan Kaynakları Sorumlusu Bob Gibbs, “23 Ekim 2018'de NASA Siber Güvenlik Personeli, kişisel olarak tanımlanabilecek verilerin saklandığı NASA sunucularına yönelik gerçekleştiği sanılan olası bir yetkisiz erişimi araştırmaya başladı.” bilgisini tüm çalışanlarıyla paylaştı.

ESKİ KAYITLAR ÇALINMIŞ OLABİLİR

Antivirüs yazılım kuruluşu ESET’in güvenlik araştırmacılarından Tomas Foltyn’in araştırdığı gelişmeye göre, çalınmış olabileceğinden endişe edilen veriler yalnızca mevcut çalışanlarla sınırlı kalmıyor, eski NASA çalışanlarının da bilgilerini içeriyor. 

17 BİNİN ÜZERİNDE ÇALIŞAN

NASA'nın İnsan Kaynakları Sorumlusu Bob Gibbs, personel kayıtlarının depolandığı sunucunun da dahil olduğu ajans sunucularından iki tanesinin hedef alındığı düşünülen olay hakkında, Temmuz 2006 yılından Ekim 2018'e değin yerleşik, ajanstan ayrılmış veya merkezler arasında transfer edilmiş NASA Sivil Hizmet çalışanlarının da etkilenmiş olabileceğini söyledi.

GÖREVLERDE SIKINTI YOK

Potansiyel ihlalden haberdar olunduktan hemen sonra veri sızıntısının kapsamını belirlemek ve potansiyel olarak etkilenen çalışanları tanımlamak amacıyla soruşturma başlatan NASA, konuya yönelik bildiri hazırladı. Bildiride "Bu, zaman alacak bir süreçtir. Soruşturma devam etmekte ve üst düzey yöneticilerimiz de sürece dahil olacak bir şekilde, ajansın en önemli önceliği bu durum haline gelmiştir. NASA, herhangi bir görevin siber saldırılar neticesinde tehlikeye düştüğüne inanmamaktadır.” şeklindeki ifadelere yer verildi.

Ayrıca NASA, güvenliği artırmak amaçlı adımlar atıldığını ve olaydan etkilendiği tespit edilen personellerine kimlik koruma hizmetinin sunacağını da bildirdi.