2019 yılında 2,6 milyar dolar ihracat gerçekleştiren Türkiye ev ve mutfak eşyaları sektörü, Kırklareli Vize’de gerçekleştireceği kümeleme ile arz genişliği yaratacak. Üreticileri Teşvik Yasası kapsamında sektör yatırım teşviki, konumu, istihdamı ve kümelenmenin maliyet avantajları ile ihtiyaçlara çözüm sağlanacak. Bölgede sağlanacak sinerji sayesinde de katma değerli üretim yapılabilecek. 

PROTOKOL İMZALANDI 

Türkiye ev ve mutfak eşyaları sektörünü şehir içinden kurtarmak ve birçok avantajın bir araya getirilmesini sağlamak amacıyla önemli bir adım atıldı. Ev ve Mutfak Eşyaları İhtisas Özel Organize Sanayi Bölgesi, Kırklareli-Vize’de yer alacak. Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD), Asrey İnşaat, PAGDER ASLAN Plastikçiler İhtisas Özel Organize Sanayi Bölgesi (PAOSB) ve Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) ile protokol imzaladı.

DÜŞÜK MALİYETLİ ÜRETİM İMKANI 

Ev ve Mutfak Eşyaları Özel İhtisas Özel Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili bilgi veren Asrey İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Aslan, EVSİD ile Asrey İnşaat’ın gerçekleştirdiği iş birliğinden dolayı gurur duyduklarını belirterek Vize’de kurulacak olan OSB için öncü bir rol izlediklerini söyledi. Aslan konuşmasına şu sözlerle devam etti: “2012 yılında PAGDER ASLAN Plastikçiler ihtisas Özel Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulması ile bir adım atıldı. Bugün yapılan anlaşma ile ev ve mutfak eşyaları sektörünün kümelenme, katma değerli üretim, Avrupa’ya yakınlık avantajları ile lojistik üstünlük gibi avantajları ev eşyaları sektörü mensupları ile buluşturacağız. OSB denildiği zaman katılımcılara çok önemli avantaj sağlanıyor. Örneğin Özel OSB içerisinde müteşebbis heyet bulunmuyor, tamamen katılımcıların oluşan bir yönetimle hareket ediliyor. Ucuz enerji sağlamak için teşvik desteklerinden faydalanabiliyor.” dedi. 

SEKTÖRDE TALEP ARZDAN FAZLA 

Konuyla İlgili değerlendirme yapan Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD) Başkanı Burak Önder, “Koronavirüs salgını nedeniyle tüm dünya tedarik zincirlerini hem değiştirmeye hem de çeşitlendirmeye çalışıyor. Tüm dünya üzerinde Uzakdoğu’nun hakimiyeti bulunuyordu. Gelişmiş ülkeler başta olmak üzere tüm tedarik zincirleri değişecek. En iddialı ülkelerden birisi de Türkiye olacak. Türkiye ev ve mutfak eşyaları sektöründe arzdan daha fazla talep bulunuyor. Bizlerde bu talebe yetişmek için daha büyük alanlarda çalışmak istiyoruz. Asrey İnşaat ile yaptığımız iş birliği neticesinde, 2 yıl içerisinde fabrika inşaatlarına başlayacağız. Kırklareli Vize’de ev ve mutfak eşyaları sektörümüzün ihtisas OSB içerisinde kümelenmesi sektörümüzün büyüme ihtiyacına ve ihracatına katkılar sunacak” dedi.

ÖRNEKLERİ ÇOĞALTIYORUZ 

PAGDER ASLAN Plastikçiler İhtisas Özel Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Fidan Aslan Eroğlu ise, “Bu sene başında Türkiye Oyuncakçılar Kooperatifi (TOY-KOOP), şimdi de EVSİD ile bu örnekleri çoğaltıyoruz. Plastikçiler OSB’nin 77 parselinde 69 katılımcımız, Oyuncakçılar OSB’de 50’yi aşan, bugün atılan imzalarla ev ve mutfak eşyaları sektöründen 19 firmamız katılımcılarımız arasında yerini aldı. İster yatırımınızı taşıyın ister ikinci fabrika olarak açın yatırımlarınızın fazlasını geri alacaksınız.” şeklinde konuştu.

“100’Ü AŞKIN KATILIMCI BÖLGEDE YERİNİ ALDI”

Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Başkanı Selçuk Gülsün, Ev ve Mutfak Eşyaları İhtisas Özel OSB ile ilgili değerlendirmelerini şöyle paylaştı; “Üst yapı yatırımlarına hazır hale gelen PAGDER ASLAN Plastikçiler İhtisas Özel Organize Sanayi Bölgesi’ne komşu konumda bulunan sanayi arsasına, pek çoğu plastik sektörümüzün de birer oyuncusu olan ev eşyaları sektörü firmalarını görmek sektörlerimize ivme ve büyüme getirecektir. Öte yandan sene başında Türkiye Oyuncakçılar Kooperatifi (TOY-KOOP) ile iş birliğimiz ile oyuncak sektörü de bölgede kümelenme yoluna gitti. Tüm bu sektörlerimizin sinerjisi ile bugünden 100’ü aşkın katılımcı bölgede yatırım kararını vermiş durumda. Vize ciddi bir cazibe merkezine dönüşecek. Trakya bölgesinin son sanayi yerleşim alanlarından biri konumunda olup, ihalesi yapılmış olan duble yollar ile ulaşım kolaylığına, İstanbul Havalimanı’na, Tekirdağ limanı ve hızlı tren ağına yakın konumda olan sanayi bölgesinde tüm paydaşlar önemli kolaylıklardan yararlanacak. Hem Türkiye’nin ilki hem de Türkiye’de en büyük potansiyeli olabilecek İstanbul’un 20 yıl önceki hali ile bugünü nasıl ise Vize de 10 yıl sonra gelişecek.”