İSTANBUL (AA) - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) ile Letven Capital, tarım, gıda ve teknolojileri alanına odaklı TARS Girişim Sermayesi Yatırım Fonu'nda iş birliği gerçekleştirdi. Bu bağlamda söz konusu alanlara 2 senede 200 milyon liralık yatırım planlanıyor.

İş birliğinin detaylarının paylaşıldığı online toplantıda konuşma yapan MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan, Türkiye'nin tarım ve gıda sektörleri için hem üretim tarafında, hem de küresel olarak rekabetçi bir sektörün oluşumunda önemli bir potansiyelinin bulunduğunu kaydederek, ancak bu potansiyelin yeteri kadar değerlendirilemediğini dedi.

Türkiye'nin 150 milyar dolarlık üretim ve 40 milyar dolarlık ihracat hedefine 2023'te ulaşabilmesi için tarım ve gıda sektörünün stratejik öneme sahip olduğunu belirterek, ülkenin tarım ve gıda sektöründe öne çıkan özelliklerini anlattı.

Kaan, Türkiye'nin, tarım girişimciliği konusunda uzmanlaşmış insan kaynağına, katma değeri artıracak dijitalleşmeyi ve teknolojiyi geliştirecek girişimcisine, gastro ekonomi ve agro turizm odaklı iş modellerine değinerek, organik, fonksiyonel, endemik ve coğrafi işaretli ürünleri katma değerle sunmayı hedefleyen girişimcilerin bu varlığı katma değere çevirme konusunda istekli olduğunu söyledi.

Türkiye'nin 2,2 milyon üreticisi ve 45 binin üzerinde küçük veya büyük ölçekli firmasıyla gıda ve tarım sektöründe son 20 yıldır net ihracatçı olduğunu ifaden eden Kaan, yıllık ortalama yüzde 7,5'lik ihracat büyüme oranıyla dünyada ilk sıralarda yer aldığını vurguladı.

Kaan, sektörün 5 milyon istihdam sağladığını ve ihracatın yüzde 12'sinin tarım ürünleriyle gerçekleştiğini belirterek, bu alanda Türkiye'nin önde olduğu verileri paylaştı.

MÜSİAD Başkanı Kaan, dünyada gıda güvenliği riski ve açlık nedeniyle 2 milyar kişinin güvenilir gıdaya ulaşamadığını kaydederek, günde 7 milyar dolarlık bir üretim değeri oluşturan 7,8 trilyon dolarlık gıda sektörünün, dünya nüfusunun yüzde 40'ına istihdam sağladığını belirtti.

Dünyada üretilen gıdanın 1,3 milyar tonunun israf edildiğini, gıda kaybının yüzde 14'ünün üretim-tedarik aşamasında yaşandığını, gıdanın 3'te birinin de son satış noktası ve tüketim aşamasında israf olduğunu dile getiren Kaan, şu bilgileri paylaştı:

"Türkiye'nin gıda kayıp oranına baktığımızda, hasat sırasında, ürünün pazara ve hale taşınmasında, depolamada, tüketicinin bilinçsiz kullanımıyla birlikte yüzde 15 ile 25 arasındadır. Gıda israfını önlemeyi ve azaltmayı, israf edileni kurtarmayı ve yeniden dağıtmayı, çöpe gitmeden hayvan yemi olarak değerlendirmeyi, çöpe gideni elektrik enerjisine dönüştürmeyi başarabilecek bir Türkiye'de, gıdada sadece yüzde 5 kayıp verilerek ve israfı engelleyerek, 900 bin insanın iyi beslenmesine vesile olabiliriz."

Kaan, Türkiye'de senede 33 milyon ton çöp toplandığını, bunun 14,5 milyon tonluk kısmını gıda atığının oluşturduğunu hatırlatarak Türkiye'nin ihraç ettiği kadar gıda ve tarım ürününü israf ettiğini, tahmini bedel kaybının 14,5 milyar dolar seviyesinde olduğunu belirtti.