Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) önderliğinde, 5 kooperatiften oluşan HİTAM Ortak Girişimi iş birliğiyle hayata geçirilecek ve sanayiye hayat verecek "HİTAM Üretim ve Ticaret Üssü" projesi 35 milyar TL’lik katma değer sağlayacak.

SEKTÖRLERİN GÜÇ BİRLİĞİNE İMKAN VERECEK

Proje gerçekleştirilen toplantıyla kamuoyuna tanıtılırken, HİTAM Ortak Girişimi Başkanı Dr. Oktay Dede ve MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan’ın ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da katıldı.  

Arnavutköy’ün Hadımköy Mahallesi’nde bin 650 dönüm proje alanına ve yaklaşık 2,5 milyon metrekare inşaat alanına sahip olacak proje kapsamında, mobilyacıları, otomotivcileri, inşaat ve otomobil yedek parça üreticilerini biraraya getiren ve sektörlerin birbiriyle güç birliğine gitmesine olanak tanıyan 3 bin 500 üretim ve ticaret yeri olacak. 

"ÜRETİM VE TİCARETİN KALBİNİN ATTIĞI ÜS OLACAK"

Tanıtım toplantısında konuşan HİTAM Ortak Girişimi Başkanı Dr. Oktay Dede, projenin mikro ve küçük işletmelerin orta ölçekli büyüklüğe erişimini sağlayarak organize sanayi bölgelerine (OSB) geçişi kolaylaştıracağını belirterek, "Adını HADKOOP, İMAS Toplu İşyeri ve Yapı Kooperatifi, TAF 2023, Avrasya ve İSTMOB kooperatiflerinden alan HİTAM, mobilya, otomotiv, inşaat, yapı malzemeleri, otomobil yedek parça ve servis gibi alanlarda en önemli bu 5 kooperatifin güçlerini birleştirmesiyle üretim ve ticaretin kalbinin attığı bir üs olacak. Özellikle mekânsal düzenleme adına Türkiye’nin örnek projelerinden biri olmaya aday olan bu modern üs, tüm sektörlerin birbirinden güç alacağı, birlikte çalışmanın bereketini ve gücünü göstereceği bir merkez haline gelecek" dedi.

"5 MİLYAR TL'LİK YATIRIMLA 5 YILDA TAMAMLANACAK"

Söz konusu üssün, çağın çok ötesinde bir yatırım olduğunu ve 1,5 milyar TL’si satın alma bedeli, 3,5 milyar TL’si inşaat ve altyapı bedeli olmak üzere 5 milyar TL'lik yatırım maliyetiyle hayata geçirileceğini aktaran Dr. Dede, “Yerli ve milli sermaye olmasıyla Türkiye’nin sanayi, ticaret ve büyümesine katkı sağlayacak dev projenin inşaatına Mayıs ayında başlanması ve projenin yaklaşık 5 yılda tamamlanması planlanıyor. Proje hayata geçirildiğinde ülkemize yaratacağı 35 milyar TL’lik katma değer ile 2021 yılında başlanacak en büyük üretim ve ticaret üssü projesi olma özelliğini taşıyor" diye konuştu.

"SALGINLAR VE AFETLERDE ÜRETİM DEVAM EDECEK"

Projeye ilişkin değerlendirmelerde bulunan MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan ise, 2016'dan beri Batı'da azalan üretim, Doğu'ya geçiş yapan sanayileşme ve kademeli olarak artan emtia fiyatlarının yeni bir ekonomik modelin kapısını araladığını ve sürecin başladığını ifade etti.

Covid-19 ile beraber üretimin, tedarik zincirlerinin ve ticaretin aksamadan sürdürülebilmesi adına; salgınlar, savaşlar, doğal afetler gibi olasılıklara uygun yeni üretim ve ticaret üsleri kurmanın yeni dünya sisteminin bir zorunluluk haline geldiğini kaydeden Kaan, söz konusu proje ile her türlü doğal afet, salgın ve krize kapılarını kapatarak sadece üreticiler için değil, onların aileleri ve orada eğitim gören gençler için de, hem bir izole üretim ve ticaret bölgesi hem de her türlü sosyal donatıları hazırlanmış güvenli bir yaşam alanı olarak inşa edildiğini söyledi.

Kaan, “Böylece üretim ve ticaret zincirinin aksamadan sürmesi, afet ve olası salgın ve krizlerin ekonomiye ve sosyal yapıya yapacağı tahribatın minimize edilmesi mümkün olacaktır” şeklinde konuştu.