İSTANBUL (AA) - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), hedef olarak belirlenen 5 ülkeden biri olan Hindistan'da temsilcilik açılışı gerçekleştirdi.
MÜSİAD Yurtdışı Teşkilatlanma Başkanı İbrahim Uyar, Hindistan'ın yüzde 15'inin ise Müslüman olduğunu kaydetti.
Türkiye-Hindistan arasında yıldan yıla artan bir ticaret hacmi olmasına karşın, iki ülke arasındaki ticaret hacminin olması gerekenin çok altında olduğunu söyledi.
Türkiye'nin, Hindistan’a ihracatının 760 milyon dolar ve  Hindistan'ın Türkiye’ye ihracatının ise 6 milyar dolar  olmasına değinerek, iki ülke arasındaki dengesiz ticaretin Türkiye'nin alacağı çok yol olduğunun işareti olarak değerlendirdi.

HİNDİSTAN İLE TÜRKİYE ARASINDAKİ TİCARET KİMİN LEHİNE?

Uyar, Hindistan’ın açık ara lehine olan bu ticari ilişkiyi, dengelemeyi, MÜSİAD’ın birinci öncelikli hedef olarak aldıklarını açıkladı.
Büyüyen orta sınıfı ile Hindistan’ın 1,3 milyarlık yoksul bir ülke olarak değil, 250 milyon tüketicinin yaşadığı istikrarlı bir ülke olarak ele aldıklarını söyledi.
Hindistan para birimi rupinin son 7 yılda TL’ye göre üç kat değer kazandığını ifade eden Uyar, genel olarak Avrupa mallarının Hindistan pazarında çok pahalı bulunduğunu, Türk mallarının ise aynı kalitede ve çok daha uygun fiyatla sunulduğunu kaydetti.

TÜRKİYE HİNDİSTAN TİCARETİ STRATEJİK ÖNEMDE

Mumbai Sanayi Odası ile Maharashtra Sanayi ve Tarım Odası’nın, MÜSİAD ile iyi niyet sözleşmesi imzaladığını kaydeden Uyar, yerel iş birlikleri ile Hindistan’da, biriktire biriktire çok daha güçlü bir konuma çıkacaklarını, yerel muhataplarla dostluk ziyaretleri kuracaklarını açıkladı.