İSTANBUL (AA) - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Satınalma Müdürleri Bileşik Endeksi (SAMEKS), Ağustos'ta bir önceki aya nazaran 3,1 puan birden artarak 47,4'e  ulaştı.

MÜSİAD tarafından hazırlanan SAMEKS'in Ağustos 2019 sonuçları duyuruldu.

Açuklamaya göre, mevsim ile takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi, bir önceki aya nazaran 3,1 puan birden artarak 47,4 seviyesine ulaştı.

Böylelikle 50 referans değerinin altındaki seyrini Ağustos ayında da devam ettiren SAMEKS Bileşik Endeksi, reel sektöre yönelik durgunluğun bu dönemde de süreceğine dikkat çekerken, buna karşın alt endekslerde önceki aya nazaran gözlenen artışları olumlu bir görünüm sergiledi.

Endekste gözlenen bu artışta hizmet endeksinin önceki aya nazaran 3,9 puan artarak 47,5 puana ulaşması  etkili olurken, sanayi endeksi de 1,8 puan artarak 48,7 seviyesine yükselerek nispi bir toparlanma sergiledi.

Bu dönemde hem hizmet hem de sanayi sektöründe girdi alımları artışını devam ettirerek 50 referans değeri üzerindeki seyrini korudu.

Sanayi sektöründe yeni siparişlerin zayıf seyri üretimdeki artışı sınırlandırırken, sektöre ilişkin istihdam alt endeksinde gözlenen toparlanma dikkatleri çekiyor.