İSTANBUL (AA) - Uluslararası İş Forumu (IBF) Genel Başkanı Yarar, Türkiye-Afrika iş birliğinde büyük sosyal, siyasi ve iktisadi gelişme potansiyeline işaret ederek,  MÜSİAD’ın Afrika'nın her noktasına şube açmak istediğini söyledi.
17. MÜSİAD EXPO’da, düzenlenen, Türkiye-Afrika Zirvesi, "Gelişen Afrika Nüfusu ve Ekonomisinde Enerji ve Tarımsal Öncelikler" temasıyla gerçekleştirildi. Afrika ülke temsilcileriyle, iş adamlarının katılımındaki toplantıda, IBF Genel Başkanı Yarar, Afrika’nın uzun süredir MÜSİAD’ın kapsama alanında olduğunu belirterek, birçok Afrika ülkesi gibi, Sudan'da da çok sayıda Türk şirketin kurulmasını sağladıklarını açıkladı.
 

2100'DE HER 5 KİŞİDEN 1'İ AFRİKALI OLACAK

Afrika’nın geçmişte, sömürüldüğüne de değinen Yarar, "Afrika'nın her noktasında güzel insanlarla tanıştık. 22. yüzyılın Afrika açısında çok önemli olduğu, kanaatindeyim. Çünkü Afrika'nın her yerinde bir uyanış ve çok büyük bir demografik gelişme var." dedi.
Afrika nüfusundaki rekor artışa işaret eden Yarar, 2030'da her 5 kişinden; 2050'de dünyadaki 4 kişiden; 2100’de ise her 5 kişiden ikisinin Afrikalı olacağı tespitini yaptı.
Yarar, Türkiye'nin tecrübelerinden Afrika ülkelerinin yararlanacağı çok şey olduğunu belirtti. Afrika'da tarım, madencilik ve su kaynaklarının önemine işaret eden Yarar, çok zengin su kaynaklarının israf edildiğini anlattı.
 

"MÜSİAD AFRİKA'NIN HER NOKTASINDA ŞUBELEŞECEK"

IBF Genel Başkanı Yarar, şöyle konuştu:
"MÜSİAD, kardeş Afrika'mızla her türlü iş birliğine hazır olduğunu buradan ilan ediyor. 1990’da MÜSİAD kurulduğundan bu yana, hep ‘Afrika'nın her ülkesinde büyükelçilik açılsın.' talebini seslendiren taraf olduk.
Çünkü Türkiye-Afrika iş birliğinden çok büyük gelişme potansiyeli gördük. MÜSİAD Afrika'nın her noktasında şubeleşmek istiyor. MÜSİAD'ın Afrika sorumlusu var. MÜSİAD bir iş adamı örgütü olarak, ulusal politikalar kapsamında değil, politikayı yönlendiren ruh olarak karşınızdadır."