CEM KARATAY -  Uzay ve uydu ekosistemini buluşturan 5. Küresel Uydu ve Uzay Fuarı-Global Sat Show kapsamında gerçekleştirilen online toplantıda konuşan Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Yıldırım, Türkiye Uzay Ajansı’nın ilk çalışmasının gelecek yıl açılması planlanan Doğu Anadolu Uzay Gözlemevi (DAG) olduğunu müjdeledi.

ESOA Genel Sekreteri Aarti Holla-Maini’nin moderatörlüğündeki “Türkiye Uzay Ajansı ve Stratejisi” başlıklı webinarda konuşmacı olarak yer alan Yıldırım, DAG’ın 4 m çapında aktif bir birincil aynaya sahip olacağını ve uyarlanabilir optik teknolojisi ile donatılacağını belirtti.

Başkan Yıldırım, üniversitelerde dahil olmak üzere her ölçekteki firmanın uzay konusunda yaptığı çalışmaların destekçisi olduklarını ve olmaya devam edeceklerini vurguladı.

TURKSAT 6A, YÜZDE 60 YERLİ ÜRETİLECEK

Türkiye'nin TURKSAT uydularının artık yerlileşmeye doğru gittiği bilgisini paylaşan Yıldırım, TURKSAT 5A ve 5B uydularını yakında uzaya göndereceklerini, TURKSAT 6A ile birlikte artık uydu üretimine başlayacaklarını söyledi.

TURKSAT 6A’nın yüzde 60 yerlilik oranıyla üretilecek ilk uydu olacağını aktaran Yıldırım, elektrik yönetim ünitesi, güneş sensörü, uçuş bilgisayarı gibi birçok ürünün yerli üretim olacağının altını çizdi.

“GENÇLERİN UZAYLA İLGİLİ BÖLÜMLERE İLGİSİ FAZLA”

Türkiye'de 15 üniversitenin uzay ile ilgili bölümlerinin olduğunu kaydeden Yıldırım, gençlerin uzay ile ilgili bölümlere ilgilerinin çok yüksek olduğunu ve Türkiye Uzay Ajansı'nın çalışmaları ve yerlileştirme ile bu bölümlerin sayılarının daha da artacağına inandığını sözlerine ekledi.