KÜTAHYA (AA) – Geçtiğimiz yıl Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü'nün (MTA) bir rekora imza attığını belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, MTA’nın 1 milyon 500 bin metre sondaj yaptığını bildirdi.

Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde Bakan Dönmez,  Türkiye Kömür İşletmeleri Tunçbilek Garp Linyitleri İşletmesini ziyaret ederek çalışanlarla bir araya geldi.
Burada yaptığı konuşmada, Dönmez, kömürün yer altında kalmasının kimseye faydası olmadığını ve ekonomiye kazandırılması gerektiğini kaydetti.

Mutlaka yerli yer altı kaynaklarının kullanılması gerektiğini belirten Dönmez,"Son keşifler ile birlikte Türkiye'de kömür madeni rezervimiz 18-19 milyar tona ulaştı." dedi.
Eskişehir'de ciddi miktarda kömür rezervi tespit edildiğini belirten Dönmez,  buraya yeni nesil bir elektrik santrali kurulmasını arzuladıklarını anlattı.

Bu halka, yerin altından çıkmayan hiçbir maden rezervinin hiçbir hayrı olmadığını vurgulayan Dönmez, "Araştırmalarımızı artıracağız. Son bir kaç yılda sadece kömürde değil maden aramaları ile alakalı da ciddi miktarda sondajlar yapıyoruz. Türkiye Cumhuriyetinde geçtiğimiz yıl MTA, bir rekora imza attı. 1 milyon 500 bin metre sondaj yaptı. Yer altındaki maden varlığını keşfetmek için bu sondajları yapıyoruz."
Son iki yıldır bakanlık olarak yürütülen çalışmalar sonucunda Dönmez,  Türkiye'nin jeokimya atlasını hazırladıklarını aktardı.

"HAVADA JEOFİZİK GÖRÜNTÜLEME YAPIYORUZ"

Dönmez, havada jeofizik görüntüleme çalışmaları yürüttüklerine dikkat çekti. 
Konuşmasının devamında Dönmez, "Hassasiyet ile üzerinde durduğumuz başka bir çalışmamız var. Onu da İnşallah bu yılsonunda bitireceğiz. Havada jeofizik görüntüleme yapıyoruz. Özel teçhizat ile donatılan iki uçak temin ettik. Şuan ülkenin yüzde 80 ve 85 inin uçuşları tamamlandı. Belli bir mesafe yükseklikte yerin altının fotoğrafını havadan çekiyoruz. Röntgenini çekiyoruz adeta. "Dönmez, son yıllara madenin dışında doğal gaz, petrol aramalarına da hız verildiğini hatırlattı.

 "ÇALIŞANLARIMIZIN ŞARTLARINI YENİDEN DÜZENLEDİK"

Bakan Fatih Dönmez, iş güvenliği konusunda da çalışmalar yürütüldüğünü bildirdi." Yasalarımızda iş güvenliği noktasında gerekli değişiklikleri yaptık. Yeniden çalışanlarımızın şartlarını düzenledik.  Buna göre, asgari düzeyde de olsa ocağa inen arkadaşlarımızın maddi gelirini belli bir güvenceye alınması, koruyucu kıyafetlerini teminat altına alınması, çalışma saatlerinin düzenlenmesi ile ilgili olmuştur."