Kocaelili iş insanları, işletmeler için yeni bir dönemin kapısını açacak Model Fabrika’nın bilgilendirme toplantısında bir araya geldi. Toplantıda konuşan Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, “Model Fabrikalar ile girdiler değişmeden daha fazla üretim yapmak hedefleniyor.” dedi.

Kocaeli Valisi Yavuz’un başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya; Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammet Hasan Aslan, Vali Yardımcısı Abdul Rauf Ulusoy, BB Kaynak Geliştirme ve İştirakler Daire Başkanı Kemal Altuner, Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi  Dekanı Prof. Dr. Nevcihan Duru, Kocaeli Üniversitesi Nuh Çimento Meslek Yüksek Okulu Müdürü  Prof. Dr. Engin Özdemir, Kocaeli Sanayi İl Müdürü İlhan Aydın, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Necmi Bulut, Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler, Körfez Ticaret Odası Başkanı Recep Öztürk ve Organize Sanayi Bölgelerinin temsilcileri katılım sağladı.

“DİJİTAL ÇAĞDA SÜREÇLER DAHA KOLAY TAKİP EDİLEBİLİR”

Valilik Karamürsel Alp Toplantı Salonu’ndaki toplantıda söz alan Vali Yavuz, “Osmanlı’nın son dönemi de dahil olmak üzere Cumhuriyet döneminde de hep sanayileşme üzerine odaklanılmış, ancak teknoloji ve bilgi aktarımı olmak üzere çeşitli zorluklarla, engellemelerle karşılaşılmıştır. Nihayetinde bugün itibariyle dünya yeni bir döneme doğru evriliyor. Artık dijital çağda yaşıyoruz. Dolayısıyla bu çağ daha kolay yakalanabilir, daha kolay takip edilebilir bir süreç olarak karşımıza çıkıyor.” dedi.

EGE TEKSTİL İHRACATÇILARININ GÜNDEMİ "SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK" EGE TEKSTİL İHRACATÇILARININ GÜNDEMİ "SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK"

“ÜLKEMİZDE SANAYİYE AYRILAN ALAN YETERLİ DEĞİL”

Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez 225 milyar dolar ihracat gerçekleştirilerek bir ilke imza atıldığını kaydeden Yavuz, söz konusu başarıya karşın Türk sanayisinin yurt dışı ile mukayase edildiğinde sanayi alanlarının yeterli olmadığına dikkat çekerek “Almanya’da yüzde 10, Fransa’da yüzde 6, İtalya’da yüzde 5 olarak ayrılmış olan sanayi yüzölçümü oranı Türkiye’de yaklaşık yüzde 2’ye tekabül ediyor. Demek ki almamız gereken daha çok mesafe var.” şeklinde konuştu.

Valilik olarak OSB’lerin genişlemesine, yeni endüstri alanlarının açılmasına olumlu baktıklarını ve desteklerini dile getiren Yavuz, kentin jeopolitik konumu, ulaşım kolaylığı ve uluslararası rekabette öne çıkaracak coğrafyada olması hasebiyle bilhassa yüksek teknoloji yatırımlarının önünü açacak arsa temini konusuna pozitif yaklaştıklarını ifade etti. Yavuz, yatırımcıların karşılaştıkları birtakım güçlükleri ortadan kaldırmak adına inisiyatif aldıklarını da sözlerine ekledi.

“MÜHİM OLAN, KALİTEYİ VE VERİMLİLİĞİ ARTIRMAK”

Sanayinin, batının tekelinde olmadığının altını çizen Vali Yavuz, proseslerin gözden geçirilmesinin ve verimliliğin artırılmasının uluslararası rekabetteki en önemli hususların başında geldiğini, dolayısıyla maliyetleri düşürerek rekabet edileceğini kaydetti.

Dünyada herkesin bir şeyler ürettiğini, endüstrinin batının tekelinde olmadığını bildiren Yavuz, asıl önemli olanın kaliteyi ve verimliliği artırmak olduğunu vurguladı.

“İŞ BİRLİĞİ YAPARAK HEDEFE ULAŞACAĞIMIZA İNANIYORUM”

Vali Seddar Yavuz, Model Fabrika ile ilgili bilgiler vererek sözlerine şöyle devam etti:

“Almanya’da başlayan, daha sonra farklı ülkelere yayılan iş proseslerinin tekrar gözden geçirilmesi diye tanımlayabileceğimiz, ‘Yalın Üretim’ ve ‘Dijital Dönüşüm’ tabanlı verimlilik artışı hedefleyen Model Fabrikalar ile girdiler değişmeden daha fazla üretim yapmak hedefleniyor. Şu anda Model Fabrikalar 7 ilde fiilen kuruldu. Bitmek üzere olanlarda var. İlimizde bu kapsama alınmış bulunuyor. Bu noktada oda başkanlarımızın önemli girişimleri oldu. Özü itibariyle Kocaeli gibi bir sanayi şehrinde, günün tabiriyle moda olmuş bir uygulamanın dışında kalmamızda doğru olmazdı. Bu toplantıyı yapmamızın temel sebebi nasıl bir yol haritası belirleyeceğiz, hangi bileşenlerle hareket edeceğiz konusunu istişare etmektir. İş birliği yaptığımızda, birlikte çalıştığımızda çok kolay başaracağımız, bizim için basit bir organizasyonla hedefe ulaşacağımız bir alan olarak konuyu görüyor ve değerlendiriyorum.” 

Konuşmalar sonrasında Kocaeli Sanayi İl Müdürü İlhan Aydın şehirde yer alan sanayi alanındaki verileri katılımcılar ile paylaşarak, bir sunum gerçekleştirdi. Toplantı, katılımcıların görüş ve önerilerinin paylaşılması ve Model Fabrika kurulumu konusunda çalışmalar yapmak üzere komisyon kurulması ile tamamlandı.