Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Cahit Doğan Yağcı, birlik olarak 2020'de 695 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini açıkladı.
Türkiye genelinde mobilya ihracatında artış yaşandığını belirten Yağcı, pandemi nedeniyle insanlar evlerinde kalınca yurt içinde de yurt dışında da harcamaların eve doğru kaydığını belirtti.
Bu yılki ihracat hedeflerinin 755 milyon dolar olduğunu aktaran Yağcı, yaza doğru pandeminin daha da hafiflemesiyle atak yapacaklarına inancının tam olduğunu belirtti. 
Raporunda Türkiye'nin küresel mobilya ihracatında 6 basamak birden atlayarak sekizinci sıraya yükseldiğine dikkat çeken Yağcı, sektör olarak ilk hedeflerinin dünya mobilya ihracatında ilk 5 ülke arasına girmek olduğunu vurguladı.
ABD’de bir lojistik merkez kurulması planlandığını belirten Yağcı, ABD'de 150 milyar dolarlık bir potansiyel olduğunu ve yaklaşık 50 milyar dolar mobilya ithalatı yapıldığını söyledi. Bunun büyük bir kısmının Çin’den olduğunu söyleyen Yağcı, kendi eksiklerinin tasarımdan kaynaklığını ve bu yüzden de mobilya üzerine eğitim veren ön lisans ve lisans kurumlarının artırılması gerektiğini ifade etti. 

ODUN DIŞI ORMAN BİTKİLERİNE İLGİ ARTTI

Salgın döneminde kekikte yüzde 13, defne yaprağında yüzde 17, biberiyede yüzde 30, ıhlamurda 32'lik ihracat artışı yaşandığına dikkat çeken Yağcı, bu ürünlerin üretim alanlarının arttırılması, doğru metotlarla üretilmesi gibi amaçlarla sürdürülebilir bir üretim için Tarım ve Orman Bakanlığı koordinasyonunda çeşitli çalışmalar yürüttüklerini de ifade etti. (AA)