KOSGEB Ar-Ge desteği ile Eksis Makina, Atmosfer Basınç Kontrollü (Vakumlu) Bitkisel Yağ, Saf Özsu Çıkarma ve Ürün Kurutma Sistemi’ni devreye aldı. Söz konusu sistem ile vakumlu kurutma esnasında buharlaşan uçucu yağ ve buhar şeklindeki öz suyun damıtmadan geçirilerek yoğunlaşması ile ürün özsuyu, düşük derecede elde edilmiş sıvı formda aromatik yağın elde edilmesini sağlıyor. Sistem, ilaç ve kimya sanayinin yanı sıra gıda sektöründe meyve ve sebzelerin kurutma alanlarında kullanılabiliyor. 

Eksis Makina Genel Müdürü Mehmet Volkan Poyraz, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “KOSGEB Ar-Ge desteği sonucunda geliştirmiş olduğumuz sistem ile vakum ortamında kuruttuğumuz ürünlerin yüzde 100 özsuyunu (hücre suyu), yağını ve aromasını da alabilecek teknolojiyi ürettik. Artık örneğin gül kuruturken içilebilir gül özsuyunu ve havaya uçan gül yağını da alabilecek teknolojiye sahibiz. Ülkemiz için hayırlı olsun.” dedi.

CARİ AÇIĞIN AZALTILMASINA KATKI SAĞLAYACAK

Atılan ürünlerin geri kazanıldığı proje sayesinde, örneğin 1 kg yağ ile birlikte atılan ürün yerine piyasa değeri yaklaşık 50 bin TL olan 666 kg’lik kuru gül yaprağının elde edilmesi öngörülüyor.

Geliştirilen sistem ile ithal edilen gül tomurcuğu ve gül yaprağı gibi ürünlerin yerine yerli ürünlerin kullanılmasının yanı sıra farklı ürünlerin pazarlanması ile yüzde 100 gül, gül yağı, gül yaprağı, kekik, lavanta suyu ve düşük sıcaklıkta üretilmiş lavanta gibi ürünlerin ihracatı ile cari açığın azaltılmasına katkı sağlanması hedefleniyor.

2007 yılında kurulan Eksis Makina, endüstriyel atık meyve, sebze, kimyasal ve endüstriyel hammaddeler kurutma sistemleri üretmektedir. Firma, kurulduğu günden itibaren 100’e yakın Türkiye’nin önde gelen firma ve kamu kurumlarında tesis ve makina kurulumu gerçekleştirmiştir.