Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı olan Hayrettin Uçak, yaptığı açıklamada, 2020 senesinin ilk 9 aylık döneminde Türkiye'den 1 milyar 470 milyon dolarlık meyve sebze mamulleri ihracatı gerçekleştirildiğini ve meyve suyunun ise bu sektörün ihracat lideri olduğunu söyledi.

Bu ürün grubunda ihracatın ocak-eylül döneminde geçen senenin aynı dönemine nazaran yüzde 20’lik bir artışla 223 milyon dolardan 268 milyon dolara ulaştığına dikkat çeken Uçak, sektörün son 5 senede ihracatını iki kata yakın artırdığını vurguladı.

Sektörün 2021’i 400 milyon dolar ihracatla kapatabileceğini, 2022 senesinde ise 500 milyon dolar hedef koyduklarının bilgisini paylaşan Uçak, ihracatta elma suyunun başı çektiğini belirtti.

"TÜRKİYE-AFRİKA TİCARET İLİŞKİSİNDE CİDDİ BİR VİRAJ ALINDI" "TÜRKİYE-AFRİKA TİCARET İLİŞKİSİNDE CİDDİ BİR VİRAJ ALINDI"

Türkiye'nin yıllık 4,3 milyon ton elma üretimiyle dünyada ilk üçte yer bulduğuna dikkat çeken Uçak, şöyle devam etti:

"Türkiye’nin elma üretiminin katma değere dönüşmesi adına ihracatçılarımız yoğun çaba gösteriyor. 2021 yılının Ocak-Eylül döneminde elma suyu ihracatımız yüzde 60'lık artışla 86 milyon dolardan 139 milyon dolara çıktı. Vişne, şeftali, kayısı suyu ihracatımız 103 milyon dolara ulaşırken portakal suyu ihracatı 4 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. Üzüm, domates, armut, limon, kiraz, ananas ve greyfurt suları da dünya pazarlarında ilgi gördü. Türkiye'nin meyve suyu ihraç ettiği ülke sayısı 150'ye ulaşırken en önemli pazarlar ABD, Hollanda ve İtalya oldu." (AA)