Hatay'ın İskenderun ilçesinde İskenderun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (MTAL) öğrencilerinin ürettiği masa, sıra ve dolaplar Türkiye'nin 20 ilindeki okullara gönderilerek eğitime katkı sağlıyor.

Böylece öğrenciler eğitim hayatları boyunca hem mesleklerini öğreniyor hem de aile ekonomilerine katkı sağlamış oluyor.

MONTAJINDAN AMBALAJLANMASINA KADAR SÜREÇLERDE GÖREV ALIYORLAR

İskenderun MTAL öğrencileri, döner sermaye çerçevesinde ihtiyaç duyulan okullara yeni eğitim ve öğretim yılı için masa, sıra ve dolap üretmek amacıyla çalışma başlattı. Öğrenciler, öğretmenlerinin de yardımıyla metal bölümünde sıra ve masaların ayaklarını, mobilya bölümünde ise ahşapların üretimini gerçekleştiriyor.

Ardından montajlarını yapan öğrenciler, ambalajlayıp kamyonlara yükledikleri masa, sıra ve dolapları Türkiye genelinde 20 şehirde bulunan okullara gönderiyor.

"PANDEMİ SÜRECİNİ OLDUKÇA VERİMLİ GEÇİRDİLER"

Konuyla ilgili görüşlerini paylaşan İskenderun MTAL Teknik Müdür Yardımcısı Murat Göçmen, okullarında 6 alan bulunduğunu, elektrik ve elektronik, metal, mobilya ve makina teknolojisi olmak üzere 4 alanda döner sermaye çalışmalarının sürdüğünü ifade etti.

Milli Eğitim Bakanlığı Ders Araçları Yapım Merkezi'nin vasıtasıyla okullarına döner sermayeden çeşitli işler geldiğini dile getiren Göçmen, okul sırası, dolabı, öğretmen kürsüsü, sandalyesi gibi bir çok malzemenin üretiminin yapıldığını, bu sayede öğrencilerin Covid-19 sürecini verimli bir şekilde değerlendirdiklerini söyledi.

"TOPLAMDA 7 BİN 500 SIRA YAPTIK, BİR O KADAR DA SİPARİŞ ALDIK" 

Öğrencilerin hem ailelerine katkıda bulunup hem de üretim ve eğitimi birlikte yaparak büyük çalışma gayreti gösterdiklerini anlatan Göçmen, "Öğrencilerimiz, söz konusu süreçte, yaz tatillerini de üretim bölümünde çalışarak geçirdiler. Yapılan okul sıralarının 2 bin 500'ü lise, 5 bini ise ilkokul ve ortaokul öğrenci sırası olmak üzere toplamda 7 bin 500 sıranın yapımını üstlendiler." diye konuştu.

Bu sene için de 7 bin 500 öğrenci sırası siparişi aldıklarını kaydeden Göçmen, tamamı ilkokul tipi olan sıraların ağırlıklı olarak Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da ihtiyacı olan ve yeni yapılan okullara gönderildiğini ifade etti.

Göçmen, üretimlerinin, yurdun farklı yerlerindeki okullara MEB koordinesinde ulaştığın, toplam 20 farklı şehre masa, sıra ve dolap gönderdiklerini bildirdi.

HAM MADDE OLARAK GELİYOR, FARKLI İŞLEMLERDEN GEÇİYOR

Konuya ilişkin konuşan Metal İşleri Alan Şefi Ömer Faruk Kıvrak ise, bölümlerinde ihtiyaç doğrultusunda her türlü üretimin gerçekleştirilebildiğini, üretilecek malzemelerin kendilerine ham madde olarak geldiğini söyledi.

Kıvrak, bükme, delme, kaynak yapma, boyama ve montajlama işlemlerinden geçirilerek materyalleri nihai ürün olarak kullanıma hazır hale getirdiklerini sözlerine ekledi.

Metal bölümü 12. sınıf öğrencisi Kemal Öztürk de mesleğin inceliklerini öğrendiğini, bu sayede hem sigortasının yapıldığını hem de aylık yaklaşık bin TL kazançla aile ekonomisine katkıda bulunduğuna dikkat çekti. (AA)