Devlet tarafından sağlanan teşviklerle bilhassa son dönemde yatırımcıların ilgi odağı haline gelen Merzifon OSB'de bulunan fabrikalar, pandemi koşullarına rağmen üretim, istihdam ve ihracat rakamlarını artırmayı başardı.

66 FABRİKA FAALİYETTE, ÜRÜNLER 40 ÜLKEYE İHRAÇ EDİLİYOR

Toplam 166 hektar alanda kurulu olan ve 6 bin 400 kişinin istihdam edildiği Merzifon OSB'de yer alan firmalar, 2020'de 110 milyon dolar olan ihracatı, 2021 yılında yaklaşık 200 milyon dolara çıkardı. Bölgede 66 sanayi tesisinde üretim yapılırken, 14 fabrikanın ise inşası devam ediyor. 

Söz konusu organize sanayi bölgesinde üretimi yapılan tekstilden gıdaya, tarım aletlerinden mutfak eşyası ve mobilyaya birçok ürün ABD, Almanya, Azerbaycan, Bulgaristan, Gürcistan, Irak, İran, İsviçre, İtalya, Kosova, Macaristan, Makedonya, Özbekistan, Rusya, Ukrayna gibi yaklaşık 40 ülkeye ihraç ediliyor.

"TÜRKİYE'NİN EN İYİ İŞVERENLERİ" LİSTESİ AÇIKLANIYOR "TÜRKİYE'NİN EN İYİ İŞVERENLERİ" LİSTESİ AÇIKLANIYOR

"SANAYİ KENTİ OLMA YOLUNDA CİDDİ MESAFE KAYDETTİK"

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Amasya Valisi Mustafa Masatlı, Merzifon'un yatırım öngörülen ve yeni istihdam vaadinde bulunulan bir ilçe olduğunu, söz konusu gelişmenin temelinde yöneticilerin ve yatırımcıların birlik beraberliğinin yattığını belirtti.

Sanayi bölgesine yönelik yatırım iştahının gün geçtikçe arttığının altını çizen Masatlı, 2023 hedefleri doğrultusunda üretimin aralıksız sürdürüldüğünü dile getirdi. Bölgenin lojistik ve ulaşım bakımından avantajına değinen Masatlı, "Merzifon OSB'nin Anadolu'nun ortasından geçmesi, Ankara ve İstanbul yolunun kesiştiği noktada bulunması hem lojistik hem de ulaşım noktasında avantajlı konuma getirmekte. Coğrafi avantajının yanında bölge insanının da girişimci ruhu ile hızla gelişiyor, sanayi kenti olma yolunda hızla ilerliyoruz ve önemli bir mesafe kaydettiğimizi söyleyebilirim." dedi.

"TAMAMEN DOLDU, GENİŞLETİLMESİ 2022 PROGRAMINA ALINDI"

Amasya'nın geçtiğimiz sene dış satımını yüzde 50 artıran şehirlerden biri olduğuna dikkat çeken Masatlı, "Şehrimiz doğru yolda emin adımlarla ilerliyor. Merzifon OSB, 66 üretim yapan fabrikasında 4 bin 700 olan istihdam sayısını geçen yıl 6 bin 400'e çıkardı. Bu, önemli bir rakamdır. Pandemi dönemine rağmen elektrik sarfiyatımız yüzde 25 artmış. Merzifon OSB yüzde 100 doluluk oranına ulaştı." şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayıyla Merzifon OSB'nin genişletilmesi projesinin 2022 yatırım programına alındığını kaydeden Masatlı, 144 hektarlık alanda genişleme çalışmalarına başladıklarını, 76 milyon TL'lik bir yatırım tutarı olacağını dile getirdi.

Masatlı, "Bu yıl itibarıyla bize tahsis edilen ödenek 40 milyon lira civarındadır. İnşallah çok kısa zamanda 144 hektarlık alanın imar ve parselasyon çalışmalarını bitirip yaklaşık 70 fabrikanın burada açılması için zemin oluşturacağız. Böylelikle OSB'de yaklaşık 9 bin istihdama çıkmayı düşünüyoruz. Türkiye'nin daha çok büyümesi, daha çok gelişmesi, daha çok üretmesi için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Yatırımcılara her türlü kolaylığı gösteriyoruz. Üretmeye ve ülkemiz ekonomisine katkıda bulunmaya devam edeceğiz." diyerek sözlerini tamamladı.

Merzifon OSB Müdürü Hasbi Altuntaş da üreterek büyüyen bir OSB olduklarını, çalışan sayıları ve ihracat rakamlarının hiç düşmediğini söyledi. (AA)