Doğu Akdeniz'deki 100'ü yabancı 390 firmaya ev sahipliği yapan Mersin Serbest Bölgesi'nin 2022'nin ilk üç ayında ticaret hacmi, 2021'in benzer dönemine kıyasla yüzde 9 artışla 939 milyon dolar olarak gerçekleşti.

YÜZDE 9 ARTIŞ YAŞANDI, 100'DEN FAZLA ÜLKEYE İHRACAT YAPILDI

Türkiye'nin ilk serbest bölgesi olması, Mersin Uluslararası Limanı'na komşu konumu, özel rıhtımının bulunması ve kara yollarına bağlantısı gibi avantajlarıyla ön plana çıkan bölgeden Ocak-Mart 2022 döneminde 100'ün üzerinde ülkeye ihracat gerçekleştirildi.

Bünyesinde 100'ü yabancı 390 ruhsatlı şirket barındıran bölgenin, geçtiğimiz senenin ilk üç ayında 859 milyon dolar olan ticaret hacmi, bu senenin aynı döneminde yüzde 9 artış ile 939 milyon dolara ulaştı.

TİCARET HACMİNİN BÜYÜK BÖLÜMÜNÜ SANAYİ OLUŞTURDU

Ticaret hacminin yüzde 80'ini sanayi, yüzde 20'sini de tarım ürünleri oluştururken en fazla işlem gören ürün gruplarında kimya ve gıda sanayi ürünleri, işlenmiş petrol ürünleri, dokumacılık mamulleri ve meyveler başı çekti. 

Söz konusu dönemde şirketlerin en fazla dış satımı yaptığı ülkeler ABD, Çin, Irak, İtalya, Mısır ve Ukrayna oldu.

SEO VIBES ON TOUR İSTANBUL : DİJİTAL DÜNYANIN UZMANLARI SEO VIBES ON TOUR İSTANBUL : DİJİTAL DÜNYANIN UZMANLARI

"YATIRIM ALANLARININ TAMAMI DOLU"

Bölgenin kara ve deniz yoluyla ticaret açısından konumuna dikkati çeken Mersin Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi AŞ (MESBAŞ) Genel Müdürü Edvar Mum, tam kapasiteyle çalışan bölgedeki  636 bin metrekarelik kapalı yatırım alanlarının tamamının dolu olduğunu, yeni gelen firmalara kiralanabilir alanlardan bile yer temininde zorlandıklarını dile getirdi.

Mersin Serbest Bölge'sinin gerek Mersin gerekse Türkiye için önemli bir ekonomik merkez olduğunun altını çizen Mum, firmalar bünyesinde doğrudan 10 bin 500, dolaylı olarak ise 12 bin kişiye istihdam sağlandığını söyledi.

Türkiye'de faaliyet gösteren 18 serbest bölge içerisinde ticaret hacmi büyüklüğü açısından ikinci sırada bulunduklarını, ancak yeni yatırım alanlarının oluşmasıyla birlikte ilk sıraya yükselebileceklerini kaydeden Mum, ticaret hacminin artış göstermesiyle yıllık hedefi revize ettiklerini dile getirdi.

"BU YILKİ HEDEFİMİZ 4 MİLYAR DOLAR"

MESBAŞ Genel Müdürü Edvar Mum, "Geçen yıl ticaret hacmimiz 3,3 milyar dolara çıkmıştı. Bu yıl 4 milyar dolar seviyesine ulaşmayı hedefliyoruz. Alanlarımızın sınırlı olması nedeniyle mevcut alanların kapasitelerini yüksek tutarak bu hedefe ulaşmayı sağlamaya çalışıyoruz. Bu kapsamda da elimizden gelen tüm destekleri firmalara vermeye çalışıyoruz. Bölgenin kurulduğu yıldan bugüne ticaret hacmi 72 milyar doları geçmiştir. Ticaret hacminin yükseltilmesi ve istihdamın arttırılması konusundaki tüm çalışmalar ve destekler sürdürülecektir." diyerek sözlerini noktaladı.(AA)