Mardinli İş Adamları Derneği (MARİŞ) Başkanı Abdülkadir Akkuş, "Mardin’in en büyük ihracat pazarı olan Irak’ı, bu yıl ABD izledi. Dünyanın en büyük ithalatçısı olan ABD, Mardinli firmalarımızı radarına almış durumda." açıklamasında bulundu.

"MARDİNLİ FİRMALARIN ALDIĞI PAY HIZLA ARTIYOR"

Yazılı bir açıklama yapan MARİŞ Başkanı Akkuş, ilden gerçekleştirilen dış satımın 2022'nin ilk yarısında yüzde 30,9 artışla 532,7 milyon dolara ulaştığını ifade etti. Akkuş, gıda fiyatları artarken Mardin’in dünyayı beslemeye devam ettiğini kaydetti.

Akkuş, rakamların Mardin'de faaliyet gösteren şirketlerin dünya pazarından aldığı paydaki artışını doğruladığını belirterek şunları paylaştı:

"Yılın ilk yarısında Türkiye’nin ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19,4 arttığını görüyoruz. Mardin'imizin ihracatının Türkiye’nin ihracatından daha hızlı büyümesi ve yıl sonuna yönelik yeniden 1 milyar doların üzerinde bir değere yükselecek olması sevindirici. Özellikle bazı sektörlerde ve ülkelerde dikkat çekici yükselişler var. Bu da Mardinli firmaların dünya pazarlarından aldığı payın hızla arttığını gösteriyor. Mardin’in Türkiye’nin toplam ihracatından aldığı pay ise yüzde 0,4 olarak gerçekleşti. Bu rakamı yukarılara çekmemiz konusunda mesafe kat etmemiz gerekiyor."

"KATMA DEĞERLİ ÜRÜNLERE DÖNÜŞTÜRÜYOR"

Mardinli şirketlerin Mezopotamya’nın verimli topraklarından sağlamış olduğu tarımsal ham maddeleri işleyerek katma değerli ürünlere dönüştürdüğünü aktaran Akkuş, Rusya-Ukrayna savaşının dünyadaki gıda fiyatlarını hızla artırdığını ifade etti.

Şehrin 2022'nin ilk yarısında yüzde 63,7 artışla yaklaşık 297 milyon dolarlık hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar ihracatı yaptığı bilgisini veren Akkuş, benzer dönemde 60 milyon doları geçen hazır giyim ve konfeksiyon ile 40 milyon doları bulan çimento, cam, seramik ve toprak ürünlerinin de diğer öne çıkan ihracatçı sektörler olduğunu belirtti.

Akkuş ayrıca, mobilya, kağıt ve orman ürünleri ile kimyevi mamullerin de diğer talep gören sektörler olduğunu aktardı.

YÜZDE 82,7 PAY İLE IRAK ZİRVEDE

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerini paylaşan MARİŞ Başkanı, bu doğrultuda yılın ilk yarısında Irak’ın yüzde 82,7 payla ilin en büyük ihracat pazarı olduğunu, bu ülkeyi 17, 6 milyon dolarla ABD’nin takip ettiğini kaydetti.

ABD'nin yüzde 181,5’lik artışla 2021'in benzer dönemine kıyasla ihracatın en hızlı büyüdüğü pazarların başında geldiğini belirten Akkuş, küresel salgınla birlikte pazar çeşitlendirmenin öneminin daha da arttığına dikkati çekti.

Akkuş, “Mardin’in en büyük ihracat pazarı olan Irak’ı, bu yıl ABD izledi. Dünyanın en büyük ithalatçısı olan ABD, Mardinli firmalarımızı radarına almış durumda. ABD’ye yapılan ihracat hem daha katma değerli hem de toplam büyüme üzerinde etkili. Yine bu dönemde Suriye, Kazakistan, İtalya, Sudan, Gabon, Gürcistan, Belarus, Türkmenistan, Ürdün gibi ülkeler hızlı büyümeler kaydettiğimiz pazarlar olarak öne çıkıyor." ifadelerini kullandı.

"HEDEFİMİZ, İHRACATIMIZI BÜYÜTMEK"

Şehre yerli ve yabancı yatırımcıların her zamankinden daha fazla ilgili gösterdiğine vurgu yapan Akkuş, faaliyete geçen OSB'lerin gerek dış satımın artışı gerekse sektörel çeşitlilik yönünden önemli katkılarda bulunduğunu belirtti.

Bölgedeki bilhassa genç ve kadın istihdamının ihracat üzerindeki çarpan etkisine işaret eden Akkuş, dernekler olarak kısa süre evvel Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) ve AB yetkililerini misafir ettiklerini ve "Genç İstihdamı Projesi" çerçevesinde iş birliklerini görüştüklerini bildirdi.

Mardinli sanayici ve ihracatçılar olarak bölgedeki insan kaynağı potansiyelini daha iyi bir biçimde değerlendirmeyi planladıklarını beyan eden Akkuş, ilden dünyaya gerçekleştirilen ihracatı katma değer ve hacim bazında büyütmeyi hedeflediklerinin altını çizdi. (AA)

BEYAZ ET SEKTÖRÜNDE SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜRETİME DEVAM BEYAZ ET SEKTÖRÜNDE SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜRETİME DEVAM