Son yıllarda ihracat faaliyetlerinde oluşturduğu katma değerle dikkatleri çeken Mardin, bölgeye yapılan dev yatırımlarla Türkiye’de bölgesel kalkınmada açık ara liderliği elinde bulunduruyor ve her yeni yatırım binlerce kişilik istihdam sağlıyor. 

TERSİNE BEYİN GÖÇÜ YAŞANIYOR

Geçmiş yıllarda ilden büyük şehirlere ve yurt dışına göç eden aktif iş gücü, dev yatırımlarla bölgeye geri dönüyor.

“Doğunun İncisi”,  söz konusu yatırımların bir sonucu olarak yeni başarı hikayeleri yazarken, aynı zamanda 21,66 milyar TL'lik ekonomik büyüklükle 2019'da Türkiye'nin 34’üncü büyük şehri olarak da bölgesel gelişmişlikte de örnek gösteriliyor.

Geçmişte özellikle 90'lı yıllarda en çok göç veren şehir, son yıllardaki önemli yatırımlarla birlikte “tersine göçün yeni adresi” olarak gösteriliyor.

Bunun yanında bölgeye yapılan her yatırım, işsizlikle mücadelede önemli bir kazanım sağlarken, rakamalar da bunu doğruluyor: 2018’de yüzde 25’i bulan işsizlik, 2019’da yüzde 20,6’ya geriledi. 

CENGİZ HOLDİNG'TEN 1,2 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM

Cengiz Holding tarafından Mardin’in Mazıdağı ilçesinde 1,2 milyar dolarlık yatırımla kurulan Eti Bakır Mazıdağı Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisleri, doğrudan bin 500 kişiye, dolaylı olarak da çok sayıda kişiye geçim imkanı sağlayarak bölgesel gelişmişliğin itici bir gücü oldu.

Türkiye'nin tek entegre gübre üretim tesisi olarak gübre ve metal üretimi ile ithalata bağımlılığı da önemli bir miktarda düşüren yatırım, her sene yurt dışına giden 350 milyon doların da Türkiye’de kalmasına imkan veriyor.

SIFIR ATIKTAN EKSİ ATIĞA 

Üretim ve oluşturduğu istihdamın yanı sıra kullanılan güncel teknolojilerle de kalkınmaya niteliksel bir değer kazandıran tesiste, atıklardan elde edilen kobalt, bakır ve çinko üretimiyle sıfır atık projesi olarak değerlendiriliyor.

Ham maddesini atıktan elde eden tesis, diğer tesislerin de atığını azaltarak sıfır atığı daha da ileriye taşıyor ve “eksi atık” tanımlamasının temsilciliğini üstleniyor.

 

10 MİLYON TL'LİK KATKI SUNUYOR, NÜFUS ARTIŞI YAŞANIYOR

Tesis, Mazıdağı'na aylık olarak yaklaşık 10 milyon TL civarında bir katkı sunuyor.

Daha önce büyük şehirlere ve yurt dışına göç eden Mardinlilerin, yeni yatırımların bölgeye sağladığı katkı karşısında geri dönmeye başladığı ve Mazıdağ'ın nüfusunda son yıllarda bir artış gözleniyor.

Tesisin tasarım ve yapım aşamasında 22 ülkeden, dünyanın önde gelen mühendislik şirketlerinden 285 yabancı mühendisin ilçede Türk mühendislerle beraber çalıştığı göz önüne alındığında, bu tür yatırımların yeni iş geliştirme potansiyeli de oluşturması bekleniyor.

BÖLGENİN EN BÜYÜK ÖZEL SEKTÖR YATIRIMI OLARAK ADLANDIRILIYOR

Maden Açık İşletmesi’nden Gübre Üretim Tesisi’ne, Metal Geri Kazanım Tesisi’nden Enerji Santrali’ne içerisinde çok sayıda tesisi barındıran Eti Bakır Mazıdağı Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisleri, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin en büyük özel sektör yatırımı olarak değerlendiriliyor.

Cengiz Holding, bölgedeki bir diğer yatırımı olan Ilısu Barajı ve HES İnşaatı'nı ise 2018 yılında tamamlamıştı.