Türk maden sektörü, 2021 yılını 6 milyar doları aşkın dış satımla kapatmayı hedefliyor.

Maden Mermer Üretici ve Sanayici İş Adamları Derneği (MADSİAD) Başkanı Erol Efendioğlu, yılın ilk çeyreğinde geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 29,9 artışla 1 milyar 215 milyon dolar tutarında ihracat yaptıklarını söyledi.

2020'nin madencilik sektörü bakımından çok verimli geçtiğini, doğal taş ve diğer maden üreticileri için iyi bir sezon olduğunu belirten Efendioğlu,  sektörün 2021'e de hızlı başladığını, Türkiye'nin dört bir yanında maden ocaklarının bulunduğunu ve çevreyle uyumlu üretim yapma gayreti içinde olduklarını ifade etti.

İlk çeyrek ihracat rakamlarının kendilerini mutlu ettiğini dile getiren Efendioğlu, pandemiyle beraber Japonya, Arjantin, Uruguay ve Meksika gibi yeni pazarlara girdiklerini ve 2020’nin kendileri için çok verimli bir yıl olduğunu aktardı.

İTALYA İLE REKABET EDEBİLECEK KONUMDALAR

İşlenmiş mermer üretiminde bu işin lideri konumunda bulunan İtalya ile başa baş rekabet edebilecek konuma geldiklerine dikkati çeken Efendioğlu, Yunanistan'ın ise mermer işleme teknolojisi açısından Türk maden sektörünün gerisinde kaldığını belirtti. Bilhassa işlenmiş ürün geliştirmeye çok gayret ettiklerini dile getiren Efendioğlu, işlenmiş ürünü daha fazla satma gayreti içinde olduklarını söyledi.

Hedeflerinin, ülkenin madenlerini işleyerek satmak olduğunu vurgulayan Efendioğlu, kazandıkları blok pazarlarını da İtalyanlara kaptırmayı düşünmediklerini vurguladı. Bunu kazanmak için 20 yıl mücadele verdiklerini ve başarılı olup İtalyanların önüne geçtiklerini söyleyen Efendioğlu, Mermer ocağı işleme teknolojisinde İtalyanlardan daha başarılı olduklarını dile getirdi. Blok mermerde Çin ve Hindistan'ın en büyük tedarikçisinin Türkiye olduğunu belirten Efendioğlu, 2021 yılında ihracat hedeflerinin tüm madenlerde 6 milyar doları geçmek olduğunu kaydetti. (AA)