Madencilik sektörü ihracat, bu yılın ilk dört ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 40,2 oranında artış göstererek 1 milyar 772 milyon 904 bin dolara çıktı.
Metalik madenler ihracatı ocak-nisan döneminde bir yıl öncesinin aynı dönemine göre yüzde 63 artarak 630 milyon 351 bin dolara yükseldi.
Ferro alyaj grubu ihracatı yüzde 61 artışla 167 milyon dolar olarak hesaplandı. Doğal taş ihracatı ocak-nisan döneminde bir yıl öncesine göre yüzde 26 oranında arttı ve 620 milyon dolara ulaştı. Endüstriyel mineraller grubu ihracatı da yüzde 25 artışla 354 milyon dolar olarak hesaplandı.

FAHİŞ FİYAT ARTIŞLARI SEVKİYATLARI FRENLİYOR

Sektörün ocak-nisan performansına ilişkin açıklamalarda bulunan TİM Sektörler Konseyi Maden Sektörü Başkanı Rüstem Çetinkaya, gelen verilerin sektörün 2020’nin yaralarını hızla sarmaya başladığını gösterdiğini belirtti. Bu ivme ile ihracatta 2019 rakamlarını da geçerek kolektif bir başarıya imza atmak istediklerine dikkat çeken Çetinkaya, metalik madenlerde birim fiyatları özelindeki artışın ihracat rakamlarına da olumlu yansıdığını söyledi. 
Navlun fiyatlarındaki fahiş artışların birçok satılmış hazır malzemenin tahsilatını ve sevkiyatını frenlediğini vurgulayan Çetinkaya, söz konusu durumun ikinci çeyrek itibariyle yavaşlamaya neden olabileceğini belirtti. Çetinkaya, İşlenmiş doğal taş özelinde en büyük ihracat pazarlarından biri olan Suudi Arabistan’la ilgili belirsizlik ortamının da üreticilerin önünü görememesine neden olduğunu sözlerine ekledi.