Türkiye’den işverenleri temsil eden 1.007 kişilik bir örneklem ile görüşme yapılarak gerçekleştirilen ManpowerGroup 2019 yılı birinci çeyrek İstihdama Genel Bakış Araştırması’na göre Türk işverenlerin ocak-mart dönemine yönelik işe alım beklentileri yavaşladı. Sonuçlara göre işverenlerin %12'si 2019’un ilk üç ayında istihdam artışı %16'sı azalma öngörüyor. İşverenlerin %69'u ise rakamlarda değişiklik olmayacağını tahmin ediyor. Dönem verilerine göre bir önceki çeyrekte ve geçen yılın aynı dönemine kıyasla sırasıyla %8 ve %10 puanlık bir düşüş gözleniyor.

MADENCİLİK SEKTÖRÜNDE BEKLENTİ YÜKSELİŞTE

Araştırma sonuçlarına göre işverenlerin %12'si 2019’un ilk üç ayında istihdam artışı beklerken %16'sı azalma öngörüyor ve %69'u da değişiklik olmayacağını tahmin ediyor. Mevsimsel verilerden arındırılmış istihdam görünümü ise +%4'ü gösteriyor. Bu dönemdeki veriler bir önceki çeyrekle ve geçen yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında sırasıyla %8 ve %10 puanlık bir düşüş olduğu gözleniyor.

Gelecek çeyrekte 11 sektörün sekizinde işgücünün artacağı öngörülüyor. En güçlü işe alım planları Net İstihdam Görünümü +%12 seviyesinde olan Üretim ve Madencilik sektöründe ifade ediliyor.