Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Libya İş Konseyi Başkanı Murtaza Karanfil, ilk yurt dışı lojistik merkezlerinden birisini Libya'da açmak için kolları sıvadıklarını söyledi.

2019'da Libya ihracatının 1,9 milyar dolar seviyesine ulaştığını belirten Karanfil, 2020'de salgın nedeniyle bu ülkeye ihracatın 1,4 milyar dolara düştüğünü söyledi. Türk müteahhitlerin 4 milyar dolarlık alacak sorununun halledilmesinden sonra hızlı bir atak beklendiğini söyleyen Karanfil, altyapı ve üstyapı işlerinde ciddi bir potansiyelin Türk müteahhitleri beklediğini aktardı.

LİBYA’DA İŞ VE YATIRIM PATLAMASI BEKLİYORLAR

1 Ocak itibarıyla Libya'nın sabit kur uygulamasına geçtiğini vurgulayan Karanfil, bu uygulama sürerse Libya'da iş ve yatırım patlaması beklediklerini belirtti. Sabit kur uygulamasının sürmesi halinde Libya’ya ticaret ve yatırım hamlesinin başlayacağına dikkat çeken Karanfil, Libya'da 24 Aralık 2021'de yapılması planlanan seçimlere kadar görev yapacak geçiş hükümetinin belirlenmesiyle birlikte Libya'da her şeyin hızlanacağını söyledi.

1 YILDA 49 YILDA YAPTIKLARI İŞİ YAPABİLİRLER

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Planlama Bakanı Taher Jehaimi’nin 16 milyar dolarlık 184 yeni proje başlatacaklarını duyurmuş ve bu projelerde Türk şirketlerini görmek istediklerini açıklamış olduğunu hatırlatan Karanfil, Türk müteahhitlerin  1972'den bugüne kadar Libya'da 29 milyar dolarlık proje üstlendiğini söyledi.  Libya'da istikrarlı bir hükümet yapısı oluştuğunda belki de bir yılda 49 yılda yaptıkları işi yapacaklarını belirten Karanfil, İlk yurt dışı lojistik merkezlerinden birisini Libya'da açmak için kolları sıvadık ve çalışmalara başladıklarını söyledi.

Karanfil, Libya'da kurulacak lojistik merkezde e-ticarete imkan veren showroomların da bulunması, Afrika kıtasına yapılan ihracata orta vadede 10 milyar dolarlık katkı sağlayacağını da aktardı. (AA)