İSTANBUL (AA) - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Libya Temsilcisi Murtaza Karanfil, 2020 senesi  için Libya'ya ihracatın yüzde 50'lik artışla 3 milyar dolara yaklaşmasını beklediklerini söyleyerek, "Mısır, Tunus, Cezayir ve Orta Afrika ülkelerine açılan kapı olarak gördüğümüz Libya'nın bu özelliğinin doğru kullanılması halinde 10 milyar dolarlık ihracat rakamını kolayca yakalayabiliriz." şeklinde konuştu.

Karanfil, Türkiye ile Libya arasında gerçekleştirilen ve uluslararası arenada ses duyuran "Akdeniz'de Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılması Mutabakatı" kapsamında iki ülke arasındaki ticari ilişkilere yönelik basın mensuplarına değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'nin Libya'ya hazır giyimden mobilyaya, gıdadan otomotiv yedek parçaları ve yapı malzemelerine kadar farklı kalemlerde ürün ihraç ettiğini belirten Karanfil, geçen sene bu ülkeye 1,49 milyar dolarlık ürün ihraç edildiğini söyledi.

Karanfil, 2019' senesinde Türkiye'nin Libya'ya ihracatının 1,9 milyar dolar olarak gerçekleşmesini umduklarının altını çizerek, 2007 senesinden beri dış ticaret fazlası verilen Libya'da meydana gelen iç karışıklıklar sebebiyle 2011 yılınds 748 milyon dolara inen ihracatın, son senelerde tekrar yükselişe geçtiğini kaydetti.

2012 senesinden beri tekrar yükseliş trendine giren ihracatın 2014 yılına kadar 2 milyar doları aşan rakamlarla gerçekleştiğini belirten Karanfil, daha sonra hafif gerileyen ihracatın 2019 senesine ile birlikte tekrar yükselmeye başladığını aktardı.

Murtaza Karanfil, yurt dışında faaliyet gösteren Türk müteahhitleri için Libya pazarının "ilk göz ağrısı" olarak tanımladığını, müteahhitlerin 1972 yıılnda uluslararası pazara adım attıkları ilk yerin Libya olduğunu hatırlattı.

Söz konusu tarihten beri Libya'da Türk müteahhitlerince toplam 29 milyar dolarlık proje üstlenildiğini aktaran Karanfil, Rusya ve Türkmenistan'dan sonra en çok iş üstlendikleri 3. ülkenin Libya olduğunu, yaşanan iç karışıklıklar öncesi Libya'da firmalar tarafından yıllık 4 milyar dolara varan iş hacminin yakalandığını dile getirdi.

Karanfil, Türkiye Müteahhitler Birliği'nden de bu konuda zaman zaman açıklamalar yapıldığını anımsatarak, Türk müteahhitlerin bu pazara tekrar dönmek ve Libya'yı yeniden inşa etmek istediğini aktardı.