LONDRA (AA) – Washington'da ABD Ticaret Odaları Birliği toplantısında konuşan Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, küresel büyümenin artan belirsizliklerin yarattığı risklere karşı hassas olduğunu belirtti.

Konuşmasında, "Bu yılın geri kalanında beklenen küresel ekonomik büyümedeki toparlanmanın istikrarsız olmasını bekliyoruz.” diyen IMF Başkanı Lagarde, “Brexit gibi ülke bazlı belirsizlikler dahil, ticaret politikalarındaki gerilimler ve finansal piyasalardaki tedirginlik hissi, bazı sektör ve ülkelerdeki yüksek borç oranı gibi daha geniş çaplı belirsizliklerin yarattığı risklere karşı büyüme,  hassas." ifadelerini kullandı.

Lagarde , ABD ve Çin arasındaki tüm ürün ticaretine yüzde 25 gümrük tarifesi uygulanırsa, IMF araştırmalarına göre, Çin'in GSYH'nın 1,5, ABD'nin Gayri Safi Yurtiçi Hâsılasının ise (GSYH) yüzde 0,6 gerileyebileceğini öngördüklerini söyledi. 

IMF'nin en son küresel büyüme tahmininin 2019 ve 2020 yılları için yaklaşık yüzde 3,5 seviyesinde olduğunu belirten Lagarde, küresel büyüme tahminlerinin gelecek hafta açıklanacağını, büyümenin son dönemde ivme kaybettiğini dile getirdi. 

"Analizimiz, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkesi olmayan ülkelerin şirketlerin karlarını düşük vergi alınan lokasyonlara taşımasından dolayı yılda 200 milyar dolar seviyesinde zarara uğradığını gösteriyor.” diyen IMF Başkanı Lagarde,
 “Düşük gelire sahip ülkelerin istihdam ve büyümelerini bu gelir kaybı daha da zorlaştırıyor." İfadelerini kullandı.