İSTANBUL (AA) –  Pay piyasalarında, ABD'de dün açıklanan dış ticaret açığının beklentilerin altında kalmasına karşın düşüşler görüldü. S&P 500 endeksi yüzde 0,46, Dow Jones endeksi yüzde 0,13 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,63 değer kaybetti. 

Analistler, ABD ile Çinli yetkililer arasında Çin'de devam eden ticaret müzakerelerinden yeni bir haber akışı olmaması ve ABD'de tahvil faizlerindeki gelişmelerin orta ve uzun vadede ekonomideki yavaşlamaya işaret etmesinin pay piyasalarını negatif etkilediğini kaydetti.

Bugün Fed üyelerinin konuşmaları ve 2018 yılı 4'üncü çeyrek büyüme verisinin açıklanmasının yatırımcıların odağında yer aldığını ifade eden analistler, 96,5-97,0 bandında dolar endeksinin dengelendiğini söyledi.
İngiltere parlamentosundaki oylamalar takip edilirken, Avrupa tarafında, Brexit kördüğümü hala çözülemedi.

Brexit sürecinin geleceğine ilişkin 8 senaryoyu, dün İngiliz Parlamentosu, oylarken, hiçbir seçenek arkasında çoğunluk desteği oluşmadı.
Parlamento karşısında Başbakan Theresa May'in elini bu sonuç güçlendirse de May, parlamentodan Avrupa Birliği ile varılan anlaşmanın geçmesi halinde istifa ederek bundan sonraki AB ile müzakereleri için başbakanlık görevini bir başkasına bırakacağını söyledi. 

Parlamentoda, Brexit seçeneklerinin pazartesi günü de tartışılmaya devam etmesi bekleniyor.
Dün Avrupa borsalarında bu gelişmelerle birlikte yatay bir seyir izlenirken, avro/dolar paritesi son 15 günün en düşük seviyesi olan 1,1242'ye kadar geriledi. Bugün Asya piyasalarında Parite, 1,1256 seviyesinde işlem görüyor.

Azalan küresel risk iştahı ile bugün Asya piyasalarında negatif bir seyir izleniyor. Güvenli liman olarak görülen varlıklara talep artarken, kapanışa yakın Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,4, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,5 değer kaybetti.
Dün piyasalardaki sert satışlar yurt içinde, gün boyu etkili oldu. BIST 100 endeksi günü yüzde 5,67 değer kaybederek 91.855 puandan tamamlarken, 5,3278'den kapanan dolar/TL uluslararası piyasada bugün 5,4450'den satılıyor.

Analistler bugün, yurt dışında ABD’de büyüme başta olmak üzere açıklanacak veriler ile Fed üyelerinin konuşmalarını, yurt içinde de ekonomik güven endeksinin  takip edileceğini bildirdi.  Bugünden itibaren, yurt içi piyasalarını olumsuz etkileyen Londra swap piyasasındaki gecelik TL faizlerin dengelenme sürecine girebileceğini ifade eden analistler, düşüş ve yükselişlerin derinliği az olan bu piyasada çok hızlı olabildiğini kaydetti.

Analistler, BIST 100 endeksinde teknik açıdan 91.300 ve 90.000 seviyelerinin önemli destekler olduğunu, bu seviyelerden gelmesi muhtemel tepki alımlarının gücünün yön üzerinde belirleyici olacağını söyledi.

Bugün piyasalarda takip edilecek veriler ise şöyle:
Türkiye, mart ayı ekonomik güven endeksi 10.00
Avro Bölgesi, mart ayı ekonomi ve tüketici güven endeksi 13.00
Türkiye, haftalık para ve banka istatistikleri 14.30
ABD, 2018 yılı 4. çeyrek Gayrisafi Yurt içi Hasıla 15.30
Almanya, mart ayı Tüketici Fiyat Endeksi 16.00
ABD, şubat ayı bekleyen konut satışları 17.00